sourze.se

Svennis stämplar ut från VM

"Svennis förbundskapten i Sverige? Varför inte? Dragspels-Tord Grip och doktor Leif Swärd och Svennis skulle kunna uträtta stordåd i gamla Svedala."

Den siste svensken har stämplat ut från VM-fotbollen. Sven-Göran Eriksson sista match som förbundskapten för det engelska landslaget blev en tragisk historia. Han blev inte lottlös rent ekonomiskt, åren i England har inbringat 20 miljoner pund.

Men Svennis sorti blev inte gloriös, utan skandalös. Kvinnoaffärer, falska schejker, girighet och brist på engagemang - enligt engelsk press - gör att Svennis nu strimlas i engelsk media på ett sånt sätt som Lars Lagerbäck inte skulle kunna drömma om.

Från dag ett tills uttåget ur VM har Svennis haft drevet efter sig och emot sig. Allt han sagt och gjort har kritiserats och nagelfarits av en presskår som vi aldrig sett make till i Sverige. Undantaget när England besegrade Tyskland med 5-1, då var det sånger om sven goran eriksson och alla jublade: "honom vill vi ha!"

Svennis har inte höjt rösten en enda gång. Han har genomlidit presskonferenser och svarat på de mest enfaldiga frågor med värmländsk vänlighet och utan en svettdroppe i pannan. Hans apparation har varit klanderfri och det måste man berömma honom för. Han har klass och stil och kunde med lite tur gått hela vägen i VM. Då hade han blvit adlad och odödliggjord i England. Så fungerar det.

Nu blev det ut igen efter en darrig straffinsats mot Portugal.
Orättvist? Javisst! Svennis ledde England till kvartsfinal i tre mästerskap i rad. Men i England anser man att VM-bucklan bara är utlånad sen 1966, då "The Albions" senast vann ett mästerskap. I en helt annan tid, i Sverige körde vi fortfarande på samma sida som i England.

Inte nog med att Wayne Rooney gjorde bort sig och blev utvisad, David Beckham skadad, hysteriskt filmande portugiser, det blev goodbye på straffar också. Historien upprepar sig - England vinner aldrig en straffläggning. Ett
axiom som håller.

Här fanns chansen till något stort. Superstjärnan Wayne Rooney blev bättre och bättre efter sin skada. Portugal kom ingen vart. England flyttade upp mer och mer, ett ledningsmål låg på lur. Då brann det till i unge Rooneys
hjärna och han stämplade en liggande portugis med dobbarna och blev utvisad. Ett sånt handikapp har inget lag råd med i en VM-kvartsfinal. I det ögonblicket förstod Svennis att det var kört. Som han hade väntat på Rooney,
hållit dörren öppen till Manchester Uniteds manager Alex Fergusons förtret. "Rooney får inte spela för tidigt och riskera att förvärra skadan," tyckte Ferguson. Men Svennis visade vart skåpet skulle stå och litade på doktor Swärd och Rooney kom tillbaka snabbare än någon kunnat ana.
Rooney tackade genom att bli utvisad. En sån snorunge till brat! England gjorde visserligen en heroisk kämpainsats utan Wayne Rooney men det räckte bara till straffar. Där visade de engelska spelarna franska nerver och gjorde den portugisiske målvakten Ricardo till hjälte.

Nu slickar Svennis såren för att snart komma tillbaka till storfotbollen. Steve McLaren tar över ett utmärkt material och om inte den engelska pressen avsatt honom innan dess, har England stora möjligheter i kommande
turneringar. Stommen med mittbackarna Terry och Ferdinand, mittfältet med Gerrard och Lampard och Rooney på topp är en god början. Garnera det med unga talangfulla spelare som finns i England och det kan bli hur bra som helst.

Svennis förbundskapten i Sverige? Varför inte? Dragspels-Tord Grip och doktor Leif Swärd och Svennis skulle kunna uträtta stordåd i gamla Svedala. Men det stupar förmodligen på lönen och på att Svennis vill tillbaka till
klubbfotbollen.


Om författaren

Författare:
Lars Bred

Om artikeln

Publicerad: 02 jul 2006 21:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: