sourze.se
Artikelbild

Sanna Lögner

Ett komikerpar stiger och faller. En flicka dör. En journalist börjar gräva

Originaltitel: Where the truth lies
Genre/land: Drama/thriller, England/Kanada
Regi/manus: Atom Egoyan Family viewing -87, Felicias Journey -99, The sweet hereafter -97, Ararat -02 m.fl.
Speltid/år: 106 min. 2005
Skådespelare: Alison Lohman, Colin Firth, Kevin Bacon, David Hayman
Betyg: VG
Biopremiär: 30 juni

Den unga kvinnliga journalisten Karen O’ Connor ska skriva om ett berömt komikerpar som uppträdde på krogar, nattklubbar och galor under 1950-talet. Den lite pajasaktige Lanny Morris Bacon och gentlemannen Vince Collins Firth splittrades dock efter en ung flickas död på deras hotellrum. Celebriteterna friades från alla misstankar men karriären var så gott som över och de lever nu båda helt andra liv femton år senare. I ett skickligt återberättande mellan 1957 och 1972 nystas väl bevarade sanningar och lögner upp och den unga O’ Connors bild av komikerparet Lanny och Vince förändras drastiskt.

Detta är en av Egoyans bättre filmer och han tycks må bra av att ha samarbetat med ett engelskt team och dessutom fått in lite större skådespelare än i sina tidigare filmer. Scriptan har gjort ett hästjobb med alla detaljer och fotot är stiligt. Karaktärerna skulle ha mått bra av att fått växa lite mer men i noiranda med en touch av brittiskt förväxlingsdrama får publiken en pärla om man föredrar action genom repliker istället för briserande bomber. Det ena behöver som bekant inte utesluta det andra men Sanna Lögner förblir en skön motpol till bioaktuella filmer som Stay Alive, Beck-skarpt läge och The fast and the furious 3


Om författaren

Författare:
Per Hånell

Om artikeln

Publicerad: 30 jun 2006 10:42

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: