sourze.se
Artikelbild

Svenska rättsväsendet dömer invandrare hårdare!

"Ingen bryr sig om orsaken till invandrarnas överrepresentation i brottregistret."

Nu har det gått ett tag sedan en studie presenterades som visade att invandrare är överrepresenterade i brottsregistret. Sant eller falsk? Troligen sant! Våldtäkter, rån, misshandel och etc. skylldes på invandrarna med en annan kultur än den svenska kulturen. Många med invandrarbakgrund var t o m oroliga att Hagamannen skulle vara invandrare. Gud bevare oss, så var inte fallet! En politiker kom med egna påhitt och en hypotes att brott hade med kulturell bakgrund att göra. Det vill säga att varje land och kultur hade samband med ett visst brott. Jag undrar vilket brott som skulle rubriceras som svenskt?

Allt började för några år sedan med påståendet: invandrarer är överrepresenterade i svenska fängelser! Vart man än gick, fick man höra den myten. T o m på arbetsplatser fick vi invandrare bli påminda av arbetskamraterna om den. Av ren nyfikenhet ringde jag till en bekant som arbetade som polis. Jag frågade vänligt om han kunde undersöka saken. Svaret var att det inte finns studier som kan bekräfta påståendet.

Så småningom gjordes en studie som visade att invandrare var överrepresenterad i brottsregistret. Alla som hade ett icke svenskt namn hamnade i registret, t o m tredje generationens invandrare - människor vars mor- eller farföräldrar har kommit till Sverige under första eller andra världskriget. Man ska inte glömma att en stor del av invandringen till Sverige är från nordiska länder. Man brukar dock skylla allt ont på icke nordiska invandrare. Studien har sina fördelar och nackdelar. Fördelen är att invandrarna inte blir påminda om den myten i lika stor utsträckning som tidigare. Nackdelen är att ingen bryr sig om orsaken till invandrarnas överrepresentation i brottregistret.

Man kan undra hur många som blir dömda helt oskyldigt? Är rättsväsendet i Sverige hårdare mot invandrare? Det tror jag. Detta måste bero på följande omständigheter; allt från felaktiga anmälningar, dåligt utförda förundersökningar, resursbrist hos åklagare och domstolar till främlingsfientliga och rasistiska fördomar hos polisen samt andra myndigheter.

En majoritet av invandrarna levde ett hederligt liv i hemländer. Förtryckt av diktatur, jobbade dom hårt utan socialbidrag och begick aldrig brott. Hårt arbetande människor med ambitioner blev tvungna att fly och sökte sig till Sverige för frihet och solidaritet som Sverige är känd för. Sverige med sin generösa invandringspolitik bemöter invandrare med arbetslöshet och socialbidrag som innebär konsekvenser. Invandrarna är diskriminerade och har hamnat i utanförskap i samhället. Missnöjda svenskar sprider myten om brottslighetens koppling till invandrarnas kulturella bakgrund.

Invandrare blir dömda oskyldigt i svenska rättegångar. Man har upptäckt och påpekat att det är stora brister i framför allt polisens förundersökningar när det gäller invandrare och domare i domstolar är hårdare mot dessa individer. Främlingsfientlighet och rasism är orsaken till detta. Vad blir konsekvensen undrar jag?


Om författaren

Författare:
Behzad Dariusson

Om artikeln

Publicerad: 25 jun 2006 21:16

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: