sourze.se
Artikelbild

Den ryska grevinnan

Shanghai 1936, året innan den japanska invasionen. Staden är ett tillhåll för politiska intriger, ett mäktigt affärscentra med en inflytelserik undre värld.

betyg MVG
Regi:
James Ivory
Manus:
Kazuo Ishiguro
Medverkande:
Ralph Fiennes
Natasha Richardsson
Vanessa Redgrave
Lynn Redgrave
Madeleine Potter
Madeleine Daly
John Wood
Originaltitel:
White Countess

Japans stormaktsdrömmar hotar Shanghai, norra Kina är redan ockuperat. Staden är också tillflykt för europeiska flyktingar, bland andra den ryska aristokratiska familjen Belinsky, som kastats ut av bolsjevikerna. Sofia Natasha Richardson, en ung vacker änka och mamma till Katya arbetar som eskortdam på en sjabbig krog. Där kommer hon i kontakt med Jackson, Ralph Fiennes en före detta amerikansk diplomat som blivit blind i ett terrorattentat. Jackson är en trasig människa som drömmer om den perfekta nattklubben som kan stänga ute världen. När han träffar Sofia blir han övertygad om att hon med sin aristokratiska skönhet är den perfekta värdinnan. Krogen "The White Countess" blir en framgånsrik oas. En blyg kärlekshistoria börjar långsamt spira mellan Jackson och Sofia. Men omvärlden är svår att ignorera och i bakgrunden finns Matsuda, en mystisk japansk affärsman. Kineserna säger att han alltid är först på plats innan Japan gör en invasion...
Det är inte ofta man ser så många starka rolltolkningar i samma film. Ralph Fiennes gör ännu en diplomat, vi såg honom senast i The Constant Gardener. I den filmen börjar han som hoppfull diplomat vars illusioner bit för bit försvinner. Här vet han från början att hans diplomatiska ansträngningar har blivit fåfänga i en värld som bara blir mer och mer galen. Hans försiktiga förälskelse i Sofia är mycket rörande. Natacha Richardsson är lika gripande, en aristokratisk men ödmjuk dam i ordets rätta bemärkelse vars omsorg för dottern gör att hon ibland fattar fatala beslut. Hiroyuki Sanada som Matsuda sätter myror i huvudet på den som är van vid konceptet Bad Guy /Good Guy, hans stormaktsdrömmar är fatala, men samtidigt är han en sympatisk sällskapsmänniska och trogen vän. Allan Corduner ger liv åt sin biroll som den judiske skräddaren. För att bara nämna några rolltolkningar.
James Ivory har framgångsrikt skildrat sekelskiftets England i Howards End och A Room With a View, hans bild av trettiotalets Shanghai är minst lika skicklig.
Har filmen några fel? Tja, den hade mått bra av mer klippning, den är lite för lång för sitt eget bästa. Men jag tittade aldrig på klockan.


Om författaren

Författare:
Eleni Schmidt

Om artikeln

Publicerad: 25 jun 2006 21:02

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: