sourze.se

Stefan Holm och snabbmaten

Stefan Holm gör reklam för snabbmatkedjan McDonalds.
Hur trovärdigt är det för en asketisk elitidrottsman?

"Money talks" även i idrotten. Speciellt inom elitidrotten.
- Det går att äta bra på McDonalds, skriver Stefan Holm själv i SvD.

Visst, det går att köpa alkoholfritt på Systemet också.
Stefan Holm är ett fenomen inom idrotten. Han är relativt kortväxt för att vara en höjdhoppare av rang. Förre världsrekordhållaren Patrik Sjöberg 2.42 1987 har ständigt dissat Holm för att vara för kort i rocken. Holm mäter 181 centimeter över markytan.

Men humlan flyger och Stefan Holm har hoppat 2.40, tagit OS-guld, VM guld inomhus och EM-guld och har massor med andra meriter. Dessutom är han en reflekterande person och har ett rörligt intellekt och visar i tv-programmet
"På spåret" att han har kunskaper utöver det vanliga.
Hur kan en sån person skriva reklamkontrakt med själva varumärket för snabbmatskulturen? Såg ni "Supersize me" på tv där en man åt alla målen på McDonalds. På den obligatoriska frågan om han ville ha "Supersize meal"
svarade han ja. Det ingick i premisserna. Efter bara några veckor fick han radikalt försämrade värden. Hans levervärden blev katastrofala och läkarna sa att han förkortade sin livstid med detta expiriment. Dessutom blev han fet och gick upp i vikt.

För detta företag gör nu asketen och renlevnadsmannen Stefan Holm reklam. Varför?

För pengarna naturligtvis. Men det måste till en oerhörd förträngsmekanism för att Stefan Holm skall missa de skadliga effekter som McDonalds matsedel för med sig. Visst finns det nyckelhålsmärkta sallader men vilket barn eller ungdom tar små torra morötter till hamburgaren istället för salta pommes frites?

Dålig matkultur grundläggs i tidiga år och för med sig mycket elände. Enligt en undersökning har barns fetma ökat kraftigt under senaste 30-åren. Från att varje klass hade en överviktig elev finns det nu i genomsnitt fem feta
elever i varje klass.

Detta är naturligtvis inte bara McDonalds fel men en stor del ligger i snabbmaten, läsken, godiset och neddragningen av skolgymnastiken. Aldrig har väl barn bombarderats så med reklam för skräp. Föräldrarollen
blir alltmer komplicerad. I detta läge ger sig en av de stora idrottsmännen sig i lag med McDonalds.

Kajsa Bergquist smaskar skräpmellanmålet Risifrutti, precis som Pernilla Wiberg en gång sa: "kanongott"!

Dubbelmoralen inom idrotten är monumental. Kanske skall man vara glad över att Stefan Holm inte ännu har flyttat till Monaco som nästan alla de andra..?


Om författaren

Författare:
Lars Bred

Om artikeln

Publicerad: 08 jun 2006 15:40

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: