sourze.se

Skapa genast en Humanistkyrka!

Den kristna kyrkan ser ut att rasa ihop. Nu behövs en ersättning!

Nu är det juni månad och de flesta samfunden samlar sina krympande skaror till sina demokratiska rikskonferenser. Minst 10 000 människor kommer att fara på dessa flerdagarsmöten som Missionskyrkan, Pingstkyrkan, Baptistsamfundet, Metodistkyrkan och Frälsningsarmén etc. anordnar. Förutom dessa formella konferenser kommer massor av ledigare mötesformer att hållas landet över. De läggs ofta i natursköna områden med bad och campingmöjligheter. Frikyrkorna har ett stort antal sådana anläggningar. Där landar nog över 20 000 under en eller flera dagar.

Men skarorna minskar år från år. Församlingar läggs ner eller slås ihop. Över den svenska landbygden ligger hundratals f.d. missionshus och kapell som nu är sommarstugor och annat. I Stockolm och andra storstäder har många gamla sköna kyrkor försvunnit i "rivningsraseriet" för 40 år sedan. Men en del av dessa har ersatts med nya kyrkor, även i förorterna.

För 70 år sedan hade frikyrkorna minst 350 000 vuxna medlemmar, plus barn och ungdomar. I dag är det knappt hälften kvar. Medan Sveriges befolkning fördubblats. Det gäller alla åldrar. Förr kunde 2-3 kyrkor i ett samhälle påverka mycket, främst på barn och ungdomssidan. Sådana samhällen finns nog inte längre. Möjligen kan en Missionskyrka betyda mycket i en stadsdel. Jag påstår att de senaste 50 åren så har frikyrkornas inflytande reducerats till 25 av det ursprungliga. På många håll är de helt borta. Till mångas glädje och mångas sorg.

Så kära Humanister. Nu är det tid att Ni bygger upp något stort, stark och positivt som kan vara en viss ersättning för en kristen verksamhet i utförslöpan. Ni har ju i årtionden kämpat för minskat kristet inflytande och ni har lyckats! Så därför är det hög tid att visa vad ni kan sätta in i stället. Det räcker inte med några TV-Debatter per år. Ideologiskt vakuum är livsfarligt. För det kan fyllas av nazism och annan skit.

Organisationen Humanisterna ser ut att bara ha fem lokalavdelningar och en ordförande, Christer Sturmark, som ser trevlig ut i TV. Han behåller gott humör i alla situationer, även då han besöker Citykyrkan i Stockholm. Men det krävs sannerligen mer av en rörelse som vill ersätta den kristna kyrkan. Som har några tusen "lokalavdelningar" i Sverige. Vad har ni att komma med. Vad kämpar ni positivt för? Media har denna vecka skrivit mycket om översexualiseringen av det svenska samhället. Ett par av våra ministrar är allvarligt oroade. Kyrkorna säger ja till kärleken i många former men inte en objektifierad sexualisering. Hur ser humanisternas kamp i denna fråga ut?

Om "Humanisterna"
"Förbundet företräder en livssyn byggd på humanistisk etik, rationalism och kritiskt tänkande samt en världsbild som har stöd i vetenskapliga metoder och resultat. Förbundets ändamål är att främja humanismens livssyn som idé- och värdegrund för samhälle, kultur och etik."/ Hämtat från nätet/

Hur många medlemmar organisationen har går inte att få fram på hemsidan. Däremot finns ett debattforum med 268 medlemmar som sägs debattera i 500 ämnen. Men det är bara i tre ämnen som det skett inlägg den senaste månaden.

Nog verkar denna organisation som ska ersätta kyrkan lite tyst och tunn! Den ser ju ut att behövas, som i Norge! Inget folk kan ju leva i ett tomrum! Så vissa lite ork och förmåga nu! Ärkebiskopen avgick i går. Nu är det Er tid!


Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 05 jun 2006 22:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: