sourze.se
Artikelbild

Fotbolls-VM: Våra gruppmotståndare del 2. Paraguay

"Gör er inga illusioner om det här laget mina damer och herrar. Det här är det mest svårspelade laget vi stött på i ett mästerskap sedan Rumänien 1994."

Paraguays skiljer sig lite från Sydamerikas nummer ett och två, Brasilien och Argentina, vad gäller ländernas fotbolls-VM-historia. Man har bara deltagit sex gånger 1930, 1950, 1958, 1986, 1998 och nu sist 2002 och har haft väldigt svårt att ta sig vidare ens till kvartsfinal och detta har skapat hunger.

Den rejäla matlusten på framgång kom när målvakten Chilavert dundrade in en frispark mot Argentina i VM-kvalet för VM-1998, på Monumentale i Buenos Aries... från 30 meter. Kvitteringen och en VM biljett var säkrad och resten är historia.

Efter 2002 tröttnade Italiens förre förbundskapten Cesare Maldini på det hela och ersattes av Uruguayanen Anibal Ruiz. 63 åringen Ruiz tog Paraguays U23 till OS-Final 2004 och den bedriften skiner på ett annars mediokert CV som
ger en bild av ett gediget runtluffande bland klubbar i Mexico, Ecuador och Colombia. Ruiz har dels föryngrat laget och vågat satsa på purfärskt oprövat och samtidigt låtit erfarenhet och rutin gälla mer än trötta ben som
spelare får vid 30.

Gör er dock inga illusioner om det här laget mina damer och herrar. Det här är det mest svårspelade laget vi stött på
i ett mästerskap sedan Rumänien 1994. Inte det svåraste, inte det bästa. Inte det mest tekniska, men det mest svårspelade. Paraguay är taktiskt, rutinerat, tålmodigt och lurigt. Därefter en stor dos av det där Sydamerikanska sjätte sinnet av att veta när man ska sätta in dödsstöten.
Trots att ikonen Chilavert muckat och att hans ersättare, Justo Villar från Newl Old Boys, inte har dennes karisma så är han en bra målvakt.

På Innermittfältet så opererar Acuna och Paredes. Bägge har massor med rutin och lika bra offensiva som defensiva. Pardeses har blivit kallad den "bäste mittfältaren i Sydamerika av tränare Ruiz. Något att skratta åt, men borde
ändå tjäna som varningsklocka för det här är vad Paraguay består av till 90: Överkompetenta no-name spelare. Det är defensiven som skrämmer mig och det rejält. För att förstå det arv, den taktik, den försvarskultur som utövas av Paraguay ska man titta på de senaste två turneringarna.

Under VM i Frankrike 1998 så ställdes man mot blivande världsmästarna Frankrike och under 117 minuter sög Gamarra, Ayala och de övriga i backlinjen upp allt tryck och uppvisade något av det bästa försvarsspel jag någonsin sett. Det krävdes turneringens första golden goal från en
framstörtande Laurent Blanc för att spräcka nollan och den så normalt timide Barry Davidsson skrek "But my goodness, this has been a struggle for the french" rakt ut i BBC.

VM 2002: Samma historia igen och denna gång krävdes det ett tårdrypande vackert mål från Oliver Neuville för att skicka ut Paraguay efter ett sammanbitet spel. Det man saknade då i offensiven finns nu där. Om Santa-Cruz är hel eller inte spelar ingen roll. Bremens Valdez har bevisat att han är kapabel att göra mål mot landslagsförsvar gång på gång. Santa-Cruz tror inte att Sverige går vidare ur gruppen vilket är lite magstarkt från en spelare som inte kan gå ur hotellobbyn utan att vrida till ett knä.

Så slår vi dom:

Gamarra finns fortfarande kvar i denna backlinje och Palmeirasstoppern har blivit långsammare men ännu mer erfaren och verkar växa ett par cm till vid de stora matcherna. Det kommer att krävas något magiskt för att gå förbi detta försvar och nysvenska för ordet magiskt stavas Zlatan. Om Paraguay redan då slagit England kommer vi få stå och hamra på samma mur som Tyskar och Fransmän stångat sig blodiga mot och då gäller det att Lagerbäck vågar driva igenom snabba förändringar. Linderoth och Källström/Svensson måste ha ett
samarbete värdigt Thern och Gud och vi behöver nerver.

Vi slår dom genom att spela vårt eget 4-4-2, tråkigt, zonpress.etc.


Så spelar dom :

Santa Cruz - Valdez

Dos Santos - Paredes - Acuna - Barreto

Toledo - Caceres - Gamarra - Caniza

Villar

Paredes och Acuna kommer ligga tätt och en aning djupt om trycket blir för stort. Man kommer nyttja kanterna samt kontringar mycket men bollen kommer mest gå på backen.


Så slutar det:

1-1. Paraguay har spelat 50 oavgjort de sensate 8 VM matcherna.

Alla senaste artiklar får du genom att prenumerera på mitt nyhetsbrev. Skicka ett tomt email till:
shq-subscribetopica.com


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 05 jun 2006 15:23

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: