sourze.se

Ondskans lakejer mördar igen

Det kan inte finnas några militära motiv till att amerikanska soldater tränger in hos civila irakier och mördar kvinnor och barn. Motiven är uteslutande onda.

Om massakern i Song My, för snart trettio år sedan, har skrivits böcker och tusentals artiklar. Historikern Peter Englund skrev exempelvis:

"Nyheten om den händelsen sprängde en gång för alla de propagandamyter som de styrande i USA med stor möda vävt runt sitt krig i Sydostasien. Om de amerikanska trupperna var där för att hjälpa ett folk "utsatt för kommunistisk aggression" hur kom det sig då att ett av deras förband den 19 mars 1968 fann det nödvändigt att gå in i en by i mellersta Sydvietnam och mörda 502 obeväpnade civilpersoner, däribland 60 åldringar, 182 kvinnor och 56 spädbarn? Bilderna från Song My förseglade USA:s politiska och moraliska bankrutt i Vietnam, och hjälpte på så vis till att faktiskt avgöra kriget."

Nu upprepar amerikanarna sig själva. I veckan har flera avslöjanden gjorts i Irak hur amerikanska soldater mördar kvinnor och barn, skjuter dem först, och därefter, för att dölja spåren, spränger deras hem i småbitar. Brittiska BBC, som nu kommit över bilder från en massaker, fann bilderna så hemska att man valde att censurera dem.

Vid en annan massaker uppges motivet för massmorden vara att soldaterna ville hämnas en skjuten amerikan. Därför gick man bärsärkargång bland civila, sköt och sprängde urskillningslöst kvinnor, ungdomar och spädbarn.

Samma metod gjorde nazibödeln Heydrich fruktad i Tjeckoslovakien när den satans mördaren på sin tid sköt alla bybor som hämnd för en dödad tysk soldat.

Mord är mord även om det är krig. Hitler är död, men hans beteende lever vidare. Brotten mot mänskligheten fortgår. Människors fallenhet för propaganda, för fördomar och vidskepelse, kunskapsfientlighet och historielöshet, småskurenhet, lögner och girighet är alla byggstenar i vad vi förr kallade - ondskan.

Ondska är att vilja andra illa. Godhet är motsatsen. Godhet och ondska är handling. Det är utifrån vad en människa gör, inte vad hon känner, som gör henne god eller ond.

Den serbiske presidenten Milosvecic och hans general Mladic såg sig givetvis inte som onda människor. De ansåg sig båda vara oegennyttiga och ärliga nationalister i det godas intresse. Med vilka metoder som helst hade de rätt att försvara nationens intressen. Nation står alltid över den enskilda människans värde och trygghet. Förnekelse är ondskans signum. Ondskans lakejer försvarar sig alltid med att de är onda för en god saks skull.

I USA är president George Walker Bush överbefälhavare, högsta chef för alla förband i samtliga vapenslag. Han är generalernas general. Ansvarsområdet är detsamma som Mladic och Milosevic delade på i Serbien. Det är alltså Bush som är ytterst ansvarig för massakrerna som nu avslöjas i Irak. Han förefaller dock lika insiktslös som Mladic och Milosevic. Också han måste utföra onda handlingar för att kunna vara en god människa, säger han.

Personligen ser jag ingen skillnad på de mördare som vardagligt kallas självmordsbombare eller amerikanska soldater som bryter mot krigslagar och mördar oskyldiga kvinnor och barn.

Enligt internationell lag kan George Walker Bush nu efterlysas för krigsförbrytelser. Det kanske är dags att gripa honom för transport till internationella domstolen i Haag?


Om författaren

Författare:
Roger Lord

Om artikeln

Publicerad: 02 jun 2006 13:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: