sourze.se
Artikelbild

da Vinci

Robert Langdon och Sophie Neveus skattjakt på den heliga graalen är både spännande och intelligent

Titel: "The da Vinci Code"
Speltid/land: 149 min. USA
År/genre: 2006, drama/thriller
Språk: Engelska och franska
Manus: Akiva Goldsman baserat på bestsellerromanen med samma namn av Dan Brown
Regi: Ron Howard

Skådespelare: Tom Hanks, Audrey Tautou, Ian Mc Kellen, Jean Reno, Paul Bettany, Alfred Molina, Jürgen Prochnow, Jean-Yves Berteloot, Etienne Chicot, Jean-Pierre Marielle, Seth Gabel, Rita Davis, Marie-Francoise Audollent m.fl.
Betyg: VG

Intendenten på kanske världens pampigaste museum, Louvren i Paris, mördas brutalt. Innan den gamle mannen dör lämnar han ifrån sig ledtrådar om sin mördares identitet och sitt eget livskall till sitt barnbarn, franska kryptografen Sophie Neveu Audrey Tautou. Detta förefaller henne helt obegripligt men än svårare är det för amerikanske Harvardprofessorn i religiös symbolik, Robert Langdon Tom Hanks att förstå varför även han förväntas lösa gåtorna.

Poliskommissarien Bezu Fache Jean Reno blir snabbt övertygad om att Robert Langdon är mördaren och börjar att jaga honom och Sophie som hjälper Robert att fly efter att de funnit ännu fler meddelanden från den döde intendenten under tavlor av Leonardo da Vinci. Bezu Fache är själv med i den katolska orden Opus Dei och får veta att någon bekänt synder till en viss biskop Aringarosa Alfred Molina som han känner väl.

Den verklige mördaren, en munk vid namnet Silas Paul Bettany har inte för avsikt att låta det udda akademikerparet avslöja hans motiv med mordet och jakten upptas från ytterligare ett håll. Robert och Sophie beger sig till en god vän till den förre, den adlige och något exentriske Sir Leigh Teabing Ian Mc Kellen som förklarar vad flera av de ledtrådar de funnit betyder.

Sophie kan knappt tro sina öron; brödraskapet Prieuré de Sion ett hemligt sällskap som haft prominenta herrar som just da Vinci, och Newton och Hugo som medlemmar har sedan Jesu Kristi död försökt bevara hemligheten att Jesus var gift med Maria Magdalena och de fick barn tillsammans som idag har sin avkomma i Europa. Teabling är ivrig att hjälpa paret i sin flykt från polisen och sin jakt på sanningen om intendentens identitet men något är inte riktigt som det ska med den artige britten...

Parallellt med denna jakt och historielektion fiktivt varvat med sanningar vilket torde reta gallfeber på trångsynta historiker utan humor och fantasi får vi följa hur denne Silas blir en självplågande munk och vem som är hans överordnade. Det blir också tydligt att Opus Dei försökt förstöra graalen och döda medlemmarna i Prieuré de Sion flera gånger tidigare, allt genom skumraskaffärer om stora pengar blandat med behovet av monopol på den sanna läran.

Det talas för mycket i filmen har många filmrecensenter sagt den senaste dagarna sedan premiären i fredags och visst har de rätt. Dialogerna är långa och vissa helt överflödiga men majoriteten välskrivna och behövliga för att förstå intrigen som spänner över 2000 år och från Mellanöstern till norra Europa.

Ron Howard som gjorde den sliskiga A beautiful Mind 2001 kan tillsammans med författaren av boken, Dan Brown känna sig mycket nöjda med skådespeleri och marknadsföring såväl som specialeffekter och budskap.
Självklart blir de stenrika, kyrkan blir sur, Louvren får ännu fler turister och kickförstörd biopublik med lite tålamod, dålig fanatsi och låg allmänbildning klagar i kör med pseudointellektuella journalister. Men vad gör väl det i en skön ny värld?

da Vinci-koden är friskt blod i en övrigt rätt trist tv- och biosommar. Har du lång semester? Läs boken först och se filmen sedan. Och jag lovar, Tom Hanks är betydligt bättre här än i den fruktansvärda filmen "The Terminal" liksom Audrey Tautou gör en bättre rollprestation än i den sega anglosaxifierade "En långvarig förlovning" trots sin kassa engelska.

Gott betyg alltså till en annars rätt nedskriven film.


Om författaren

Författare:
Per Hånell

Om artikeln

Publicerad: 21 maj 2006 09:48

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: