sourze.se

Urpremiär på engelsk musikal i Sverige

London the musical, ett svenskt-engelskt musikalsamarbete har urpremiär i Nacka, Sverige den 12 maj.

Sverige har några av de bästa musikalartisterna i världen, och i Storbritannien är musikalindustrin blomstrande. Det är därför inte förvånande att det nu repeteras en nyskriven musikal i Sverige, med svenska sångare, men skriven och producerad av engelsmän. Musikalen heter LONDON THE MUSICAL och har urpremiär i Nacka, på Dieselverkstaden, fredagen den 12 maj.

Handlingen utspelar sig i det mångkulturella London, där ett ungt par från Bosnien funnit en fristad efter kriget i deras hemland. Temat är aktuellt och paralleller kan dras även till Sverige. Paret dras in i ett fotbollsbråk och får kontakt med en grupp unga eko-terrorister. Detta ödets nyck förändrar för all framtid deras liv, och det här är något så ovanligt som en musikal med ett djupare budskap än kärlek och lycka. En historia berättad i den form en riktig West End musikal kan göra, med fantastiska ballader och upptemposånger.

Lägg därtill de bästa av Sveriges sångarbegåvningar: Daniel Wiland och Kinga Szabadváry och Daniel Engman. Daniel Wiland arbetar som musikalartist sedan 2002 och har redan hunnit med några privatteateruppsättningar samtidigt som han finslipat sina talanger på Wallmans salonger i Stockholm. Kinga Szabadváry är lektor i sångpedagogik och har bland annat medverkat i turnéverionen av Les Miserables 2003/04. Daniel Engman som spelar The Warrior har tidigare medverkat i RENT, Garbo - the musical och Les Miserables. Han är just nu tjänstledig från rollen som Mr. Darque i Skönheten och Odjuret på Göta Lejon i Stockholm.

Musikalen är skriven av Andrew Pattie, som även producerat föreställningen. Musiken är komponerad av David Hynes som har en bakgrund i den klassiska musiken, men som även turnerat med bandet Scafell Pike här i Sverige. Jan Sjönneby från Gagnef i Dalarna har arrangerat musiken för orkester. Föreställningen som har premiär på Dieselverkstaden i Nacka är regisserad av Nigel Harvey, engelsman boende i Sverige och som har lång erfarenhet som musiker, skådespelare och regissör. Stockholms Blåsarsymfoniker står för musiken.

Arbetet med musikalen har varit en resa för alla inblandade. Materialet man arbetar med är av högsta kvalitet menar Andrew Pattie, som satsar egna pengar för att genomföra föreställningarna. Alla inblandade inspireras av musiken och ställer upp för minimala gager för att kunna realisera projektet. Producenter från Storbritannien, Kanada, Australien och Sverige kommer till premiären. Kanske kommer LONDON THE MUSICAL gå hela vägen till Broadway och West End, ensemblen tvekar i alla fall inte om det.

Urpremiär på Dieselvekstaden i Nacka fredagen den 12 maj kl 20.00
Föreställningen spelas sedan lördag och söndag den 13 & 14 maj kl 15.00 och 19.30

För mer information och biljetter se www.londonthemusical.se


Om författaren

Författare:
Agneta Hansson

Om artikeln

Publicerad: 08 maj 2006 10:58

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: