sourze.se
Artikelbild

Olika syn på Arbetslöshet

Hans W, uppvuxen i en socialdemokratisk miljö, är moderat och kandiderar till Riksdagen.

Hans W, uppvuxen i en socialdemokratisk miljö, är moderat och kandiderar till Riksdagen. En person som är emot riktade bidrag till den offentliga sektorn. Istället ser han skattesänkningar och sänkta arbetsgivaravgifter för det privata näringslivet som en lösning att anställa personal. Han pläderar också för avdragsgilla hushållsnära tjänster - pigdebatten - och därmed öka antalet anställda totalt.

Ann A, uppväxt i ett borgerligt hem, är socialdemokrat och de gemensamma de två har är att även hon kandiderar till Riksdagen och de båda är aktiva inom lokalpolitiken. Däremot tror hon på att öka de offentliga utgifterna och bli bättre inom äldrevård, skola och sjukvård.

Inget nytt under solen!
Då fler kommer i arbete ökar statens inkomster och här är de två överens, men inte hur man ska använda dessa inkomster. En sak är helt säker och det är att tillväxten i Sverige kommer att ske hos småföretagen. De stora företagen kommer att utlokalisera och outsourca allt mer. Nu måste dessa politiker ta tag i frågor om arbetsrätten och stimulans i någon form.

Att sitta still och mata änderna är självmord!
Människor i vårt land förväntar sig att politikerna agerar och att de gör detta på ett vettigt sätt. Arbetslösheten är en överlevnadsfråga för hela vårt demokratiska samhälle, och här krävs kreativitet och nytänkande. De räcker inte att slussa runt snart 1,5 miljoner - utanför arbetsmarknaden - i AMS stora datasystem.

Då det gäller pigdebatten finns det ingen anledning att inte prova det framgångsrika recept Finland anammat. Anpassa det till svenska förhållanden! I Danmark har man introducerat ett nytt tankesätt för att minska arbetslösheten för ungdomar. Stor framgång - 3 arbetslöshet mot våra 13. Här finns ingen tid att förlora. Prova systemet! Komplettera med jobbsökarresor, flyttbidrag och andra stimulanser.

Här behövs också nytänkande! Lyssna på folket!
Om fem månader kan vi alla säga vår mening och vilken lösning vi tror på. Alla till rösturnorna! Inte minst av det skälet att vi nu är inne i en högkonjunktur och denna kommer att följas av en lågkonjunktur med alla dess nya problem. Och en sak är säker, inte blir det då lättare, detta är lika säkert som att det är jorden Tellus som kretsar kring stjärnan Solen.


Om författaren

Författare:
Kjell Ekborg

Om artikeln

Publicerad: 04 maj 2006 10:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: