sourze.se

Dumplings

Det här är en av de mest obehagliga filmer jag har sett.

Regi: Fruit Chan
I rollerna: Bai Ling, Pauline Lau, Tony Ka-Fai Leung m. fl.
Längd: 91 min
Genre: skräck
Censur: 15 år
Premiärdatum: 21 april 2006
Distribution: Noble Entertainment
Premiärstäder: Stockholm
Betyg: mvg

Mrs Lee är före detta skådespelerska och numera lyxhustru i Honkong. Hennes äktenskap med den framgångsrike Mr Lee har börjat stagnera, och hon tillbringar det mesta av sin tid med att titta på gamla tv- serier samt åka på shoppingturer. Hon är fortfarande vacker, men vad ska hon göra när hon börjar bli lite till åren och hennes man har börjat snegla på yngre, sötare kvinnor? Det är uppenbart; när hon kommer i kontakt med Tant Mei, före detta abortör från Kina och kunnig i traditionell kinesisk medicin, känns hjälpen nära. I sin schaskiga våning lagar Tant Mei till dumplings, kinesiska degknyten med en okonventionell fyllning….

Det här är en av de mest obehagliga filmer jag har sett. Det är ingen konventionell skräckfilm där man sitter med handen framför ögonen och väntar på att någon ska hoppa på huvudpersonen bakifrån. Det finns inga häftiga specialeffekter, inga överraskningsmoment, inte en nattsvart skurk eller självklar hjälte. Det här filmen har samma sorts skräck som Polanskis Rosemarys Baby, en obehaglig känsla byggs långsamt upp och man sitter där mer och mer chockerad, framförallt för att allt framställs så realistiskt. Filmens ämne är sällsynt vidrigt, men de inblandade personerna är vanliga; Mrs och Mr Lee skiljer sig inte mycket från många andra par, och den hjälpsamma och vänliga Tant Mei kan tas för en driftig egenföretagare som bara försöker göra sitt bästa i en hård värld. Hon kan också uppfattas som psykopat, eller häxa. Åskådaren bestämmer. Miljöerna är sterila och fientliga, från familjen Lees lyxiga hem till slumkvarteret där tant Mei bor, och gör ett fängelselikt intryck. Den här filmen är exceptionellt skickligt gjord, med intressanta karaktärer, stjärnskådespelare och perfekt musik.
Men en varning! Dess innehåll kan verka stötande på känsliga personer.


Om författaren

Författare:
Eleni Schmidt

Om artikeln

Publicerad: 20 apr 2006 10:07

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: