sourze.se

Intervju med Björne Larson

Björne Larsons har debuterat som långfilmsregissör i Hollywood med Filmen Kill your darlings, med en blandning av svenska skådespelare och kända amerikanska skådespelare.

Filmens manus, som har två parallella handlingar, har en intressant bakgrund.
- Jag var i USA och försökte skriva filmmanus, men jag kom ingen vart. Jag ville göra en roadmovie genom öknen till Las Vegas. Jag älskar naturen och ville att den skulle finnas med som en extra karaktär. Jag var där med Alexander Skarsgård, Andreas Wilson och Fares Fares. Jag hade mycket vilja, jag hade ju vågat åka dit, men det hände ingenting. När de andra hade åkt hem blev jag väldigt ensam. Av en slump träffade jag en man på ett internetkafe. Han var intressant, smart och intresserad av mitt arbete. Det slutade med att han lockade med mig på en resa, vi åkte iväg i hans bil och åkte igenom öknen i en vecka.
Resan slutade i totalkaos. Mannen, som hade psykiska problem, flippade ur totalt och hotade Björne ordentligt. Björne flydde och när han hade kommit hem till Sverige igen utsatte mannen honom och hans fru för telefonterror.
- Mycket av det som han har sagt finns inbakade i historien. Jag kände att jag måste skriva av mig, för min och min frus skull. Det blev ett trehundra sidor långt brev till min fru. Det blev kärnan till filmens ena handling, den andra blev den jag försökte skriva när jag var i USA.
Den andra historien handlar om tre olika personer, två djupt deprimerade, som är på väg till sin psykiatriker. Under resan skulle de ihopbuntade karaktärerna utveckla en kontakt, som en slags gruppterapi. En perfekt idé men historien ville inte lyfta. Mannen som Björne träffade och som skrämde honom och hotade honom till livet, blev hans musa.
Varför göra en roadmovie om depression?
- Jag vet inte, jag har inte varit så deppig själv. Folk är så deppiga överlag. När jag sökte efter en filmidé gick jag in i alla pocketshoppar och läste på baksidorna. Så kom jag till hälsohyllan och så hittade jag en bok om depression. Rätt så intressant, jag älskar psykologi. Jag tänkte att det kunde vara kul att göra en komedi om depression. Att visa att det är okej att må dåligt. Det är dina negativa sidor som gör dig unik. Det kan låta klyschigt, men det är så!
Det jag gillar med filmen är att den inte är dömande, den är öppen mot alla människor. Vi gör ingen grej av att Alexander Skarsgård spelar en transvestit, även om det är upplagt för skämt. Han är en äkta person.
Förutom Wilson, Fares och Skarsgård har filmen kända amerikanska skådespelare, som Greg Germann som spelar pr-mannen Stevens och även Richard, Ally Mc Beals cyniske chef Och Lolita Davidovich, känd från bl a Play it to the Bone Var de divor allihop?
- Inte alls. De hade värsta förståelsen för att det var min första film, och jag gjorde aldrig någon grej av det. Jag är väldigt blåögd och ödmjuk till min natur, så jag sa att "det här är min första film, hjälp mig, jag har den här idén, vad tror ni om den?"
- Vad var det svåraste med att vara svensk regissör i Hollywood?
- Språket. Jag har ett grundförråd av ord, men det var mycket att visa med händerna. Men det gick bra, vi var ett bra team.
Snart bär det av till USA igen, till New York. Filmen får amerikansk premiär den 29 april på Tribecca Film festival. Björnes första film, kortfilmen Att döda ett barn visades på festivalen för tre år sedan.
På frågan om vad hans psykotiske musa gör idag svarar han att han inte vet, han har inte blivit kontaktat på ett år.
- Jag hoppas att han mår bra. Jag hoppas att han ser filmen. Han kommer att garva, han är tillräckligt skruvad för det.

- Filmen Kill your Darlings har premiär den 14 april.


Om författaren

Författare:
Eleni Schmidt

Om artikeln

Publicerad: 15 apr 2006 12:58

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: