sourze.se

Politiker mörkar vissa frågor

Våra folkvalda håller tyst om vissa "obekväma" frågor i valrörelserna. Anledningen kan vara rädsla för att inte bli vald!

En initierad källa inom polisen ringde mig häromdagen och var mäkta upprörd. Anledningen till detta var att hon i dagarna varit på studiebesök hos Trafikpolisen i Stockholms län och där blivit informerad om bland annat dess arbetssätt. Ämnet som avhandlades mest var hastighetsövervakningen i länet. En erfaren trafikpolis redogjorde för hur själva kontrollerna går till. En mycket vanlig plats för hastighetskontroll är Essingeleden. Trafikpolisen informerade att man där rapporterar de bilister som kör 90 kilometer i timmen och mer. Gällande hastighet på Essingeleden är 70 km/h. Anledningen till detta är enligt polisen att det skulle vara ogörligt att rapportera alla som överskrider hastigheten då det nämligen rör sig om samtliga bilar. En annan anledning är att de flesta tror att Essingeleden är en sk 90 väg.

Min poliskälla tyckte detta var en mycket klok inställning från trafikpolisens sida och framförde också detta på plats. Den luttrade trafikpolisen berättade då om att politikerna, som sitter med i polisnämnder och polisstyrelser runtom i länet, klagar på just detta synsätt, dvs att bara rapportera de värsta hastighetsöverträdarna. Politiker av alla kulörer, med övervikt på röda och gröna sidan, vill se att trafikpolisen bötfäller även de som kör exempelvis 74 km/h på Essingeleden och på andra platser också för övrigt. Trafikpolisen berättade för min källa att de förgäves försöker förklara för politikerna att de omöjligen kan stoppa alla bilar som passerar och kör lite för fort, på hastighetskontrollerna. På dessa argument vägrar våra folkvalda att lyssna och fortsätter istället att kräva nolltolerans.

Det vore klädsamt om samma politiker i valrörelserna informerade väljarna om denna småaktiga inställning. Det vore kanske politiskt självmord att driva frågan men samtidigt borde väljarna kunna kräva uppriktighet innan de lägger sina röster. Med denna kunskap vid handen kan man dessutom börja fundera på vilka andra ämnen och sakfrågor som mörkas av politikerna för att dessa inte vågar tala klarspråk.

Förutom att det är ogint och oärligt är det dessutom allt annat än demokrati!


Om författaren

Författare:
Göran Larsson

Om artikeln

Publicerad: 10 apr 2006 11:17

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: