sourze.se

Psyksjuk?

Trenden med knarrande golv och ovälkomna gäster som blöder och väser fortsätter i Asien.

DVD-recension

Titel: Janghwa, Hongryeon A tale of Wo Sisters
Land: Sydkorea
Genre/speltid: Skräck, 110 min.
Manus och regi: Ji-woon Kim
Skådespelare: Kap-su Kim, Jung-ah Yum, Su-jeong Lim, Geun-yeong Mun, Seung-bi Lee m.fl.
Betyg: G

Ett hus ruvar på otäcka hemligheter och familjens nya styvmoder underlättar inte den tryckta stämningen då dottern Su-mi ros återvänder efter en tid på mentalsjukhus. Familjens yngsta dotter Su-yeon lotus har även hon varit borta men har ho verkligen varit på mentalsjukhuset med Su-mi?

Tempot är lågt och påminner stundtals om en asiatisk Hitchcock men med mindre tal och ledtrådar. Fotot är otroligt vackert och musiken likaså men skådespelarprestationerna är lite svåra att bedöma; är det medvetet teatraliskt eller är det bara lite såpafaktor som följer med skräckgenren världen över? Ett långt intro i dagsljus blir så småning om ett mörkt drama inomhus…

Intrigen tätnar allt eftersom vi får tillbakablickar i flickornas liv och styvmodern framstår i allt sämre dager, faderns passiva och något menlösa hållning förstås även den trots att systrarnas lidande inte kan accepteras. Karaktärernas känslokalla sätt varandra emellan får till och med nordbor att verka närgångna.

Ständigt ställs frågan om familjemedlemmarnas är galna? I brist på koreansk kännedom kan jag inte avgöra om det har ytterligare någon innebörd i denna kultur eller bara en del av manuset för att förstärka obehaget och karaktärernas misstänksamhet gentemot varandra.

Den som är kickskadad och vill ha omedelbar action ska inte se denna film. Den som är lite mer estetiskt intresserad och inte väjer för blod och svek har goda två timmar att slå ihjäl med lite sydkoreansk skräck.

För mord blir det.
Om författaren

Författare:
Per Hånell

Om artikeln

Publicerad: 03 apr 2006 09:42

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: