sourze.se

Feminismen i Colombia

Colombia är mest känt för sitt inbördeskrig och maffia men mindre känt för sina nästan fria aborter.

Katolska kyrkan har ett stort inflytande i Latinamerika. Enligt Magnus Lintons bok Americanos har Colombia tillsammans med Chile och El Salvador ”den hårdaste abortlagstiftningen i Latinamerika och tillåter inte att graviditeter avbryts under några omständigheter. Våldtäkt, fara för kvinnans liv, allvarliga missbildningar – inga skäl accepteras. Befruktningsögonblicket är skapelsens heligaste och lagen är, hävdar prästerna, en av de få i världen som fortfarande står i överensstämmelse med Guds vilja. Men trots det är säkra aborter nu tillgängliga för alla – inte bara dem med pengar - i stora delar av landet och varje år får 100 000 kvinnor adekvat hjälp.”

Enligt Linton "vet alla att det finns flera kliniker som gör säkra aborter – kyrkan, högern, polisen, presidenten. Alla. Men så fort det blir debatt känner sig samma folk tvungna att visa att de gör något åt denna ”brottslighet” och bums har vi polis här i valhänta razzior.”

Feminismen har gjort stora framsteg de senaste femton åren. Nu finns det mer än tusen kvinnoorganisationer med ett mer eller mindre utvecklat feministiskt perspektiv. USA under Bush motarbetar dock dessa organisationer så mycket som möjligt. Den som opinionsbildar för liberalare abortlagar förlorar omedelbart sitt stöd från US AID. Frigörelsen från det religiösa har trots detta accelererat kraftigt. Enligt Linton beror detta på att tre befrielserörelser på allvar ”har slagit igenom de senaste åren – kvinnorörelsen, gayrörelsen, och indianrörelsen. De bildar en sorts ny medborgarrättsrörelse som ifrågasätter kyrkans makt och det internationella samarbetet ger dem vingar.”

En betydelsefull roll enligt Linton ”spelar apoteken i Colombia. Där säljer man Cytotec en magsårsmedicin som visat sig ha abortiva effekter. Pillret säljs numera till kvinnor i nöd med apoteksbiträden som kriminella mellanhänder och av de tidiga aborterna i Latinamerika görs i dag en majoritet ”medicinskt” det vill säga utan fysiskt ingrepp.”

Colombia är nu mest känt för sitt inbördeskrig och knarkmaffia. I starten av inbördeskriget spelade kyrkan en viss roll. Om detta skriver Linton följande: Under La Violencia det inbördeskrig som bröt ut 1948 när den radikale liberalen och presidentkandidaten Jorge Elieser Gaitan mördades på öppen gata, spelade kyrkan en avgörande roll. Gaitan blev ett första offer i ett tio år långt och religiöst färgat blodbad där den konservativa godsägarelitens klappjakt på liberaler fick kyrkans sanktion med en klassisk hänvisning: de var ateister. Idén om liberalismen som en livsfarlig farsot nödvändig att utrota bottnade just i föreställningen om att det var en ogudaktig kraft.
Det nutida liberala partiet i Colombia har numera ställt sig på etablissemangets sida och vänstern svarar nu för kampen för sociala reformer och mot kyrkans makt.

Om inbördeskriget kunde avslutas på ett tillfredsställande sätt skulle Colombia kunna bli en av de modernaste staterna i hela Latinamerika. Huvudstaden Bogota kunde bli ett kulturcentrum i stället för som nu ett knarkmaffiacentrum.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 03 apr 2006 13:41

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: