sourze.se

Könskvotering dödar hoppet om jämställdhet

Könskvotering är något som anses öka jämställdheten. Den tanken i sig är helt ologisk - något som är baserat på vilket kön du är kan aldrig bidra till ökad jämställdhet.

Aftonbladets nätupplaga publicerade den 20 februari i år en artikel om att Gunilla Nordström, SonyEricssons chef i Kina, är för lagstadgad kvotering för att uppnå jämställdhet i företags styrelser. Anledningen till uttalandet är att tidningen Veckans affärer tidigare i år utsåg Gunilla Nordström till etta på listan över Sveriges 125 mäktigaste affärskvinnor.

Det förvånar mig att någon överhuvudtaget kan vara för könskvotering, oavsett om det handlar om positioner i företagsstyrelser eller intagning till polishögskolan. Det förvånar mig ännu mer att någon i Gunilla Nordströms position kan vara för kvotering av det här slaget.

Debatten idag handlar till stor del om jämställdhet. Många inslag i debatten är självklara saker som lika lön för lika arbete. Att däremot vara för något som snarare utmärker skillnader mellan könen istället för att minska dem är rent ut sagt idiotiskt.

Om jag var Gunilla Nordström skulle jag inte vilja gå till mitt arbete, utföra mina arbetsuppgifter och tänka tanken: "Har jag blivit tilldelad den här positionen och de här arbetsuppgifterna för att jag är kompetent eller för att jag är kvinna?"
Det här tankemönstret kan verka ganska långsökt men för mig känns den här misstanken inte helt obefogad. För kan jag egentligen vara säker på om det är min eventuella högskoleutbildning, min sociala kompetens eller mina tuttar som gett mig chansen till en hög position i en styrelse?

Kompetens är alltid att prioritera när det gäller vem som ska ha vilket yrke. Jag struntar i om den polis som hjälper mig när jag behöver det är man, kvinna eller marsian, bara personen ifråga är kompetent och kan sin sak. Samma sak när det gäller vem som sitter i styrelsen på något storföretag. Hellre att personen kan sitt jobb och sköter det som är meningen att skötas, än att den procentuella könsfördelningen ser bra ut. Kompetens är något som riskerar att bli lidande när det är viktigare vad den anställde har, alternativt inte har mellan benen, än vad som finns bakom pannbenet.

Jämställdhet handlar inte om att ett kön är bättre än det andra. Jämställdhet handlar inte om att ett krig ska utbryta mellan män och kvinnor. Jämställdhet handlar om lika villkor och om det är något som sätter käppar i hjulet för detta så är det könskvotering. Jämställdhet uppnås när vi slutar se folk som kön och istället ser dem som individer. Själv ska jag anställa första bästa marsian jag hittar. Om den är kompetent nog, vill säga.


Om författaren

Författare:
Mikaela Lundblad

Om artikeln

Publicerad: 29 mar 2006 11:20

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: