sourze.se

Varför utnyttjas inte resurserna?

Från en situation där resurserna inte räckte för att förverkliga alla våra drömmar, så går vi nu mot en situation där våra drömmar inte räcker för att utnyttja alla våra resurser.

Ovanstående är ett citat från webbadressen:
Länk: web.telia.com

Citatet fortsätter: "… Det kan ha varit lämpligt att koncentrera våra resurser till att förverkliga ett fåtal drömmar. Den styrande eliten förmår inte längre förse oss med intressanta livsmål…"
Politikerna, det etablerade näringslivet och arbetsmarknaden har byggt upp en genomreglerad samhällsstruktur där det f.n. råder status qou och ett moment 22. Etablissemangets och massmedias agenda innehåller inte längre några idéer eller visioner, om hur man gör för att släppa loss alla de potentiella tekniska och sociotekniska resurser som oavbrutet utvecklas i det tysta.

Citat: "… Om människor accepterar ett förödande koncept så måste det bero på att konceptet en gång i tiden har varit mycket relevant men att förutsättningarna har förändrats så att det inte längre är det…"

Patent, upphovsrätt, arkitekttävlan, STIM-pengar mm. har länge gjort att enstaka prylar och enskildas verk inom konst, design, teater, film, musik osv. har kunnat spridas, etableras och slussas ut på marknaden. Utvecklingen av bl.a. IT och Internet har numera gjort att det mesta av detta kan spridas i överflöd utan behov av några stimulansåtgärder. Men den myllrande mångfalden av anonyma idéer och visioner om alternativa och kompletta helhetslösningar på utformningen av samhällshällsstrukturen, kommer aldrig upp på den politiska eller massmediala agendan.

Varför är det på detta viset? Enkla embryon till sådana visioner visades ju faktiskt som förspel på biograferna på 1930- och 40-talet! När det numera inte bara finns biografer som visar filmer - utan tv, video, VR, dataspel, animeringar, datorsimuleringar osv., så visas det praktiskt taget ingenting om kompletta alternativa samhällsstrukturer! Konkreta och detaljerade framtidsvisionära vardagsmiljöer borde kunna finnas som bakgrund till filmer, tv-serier, dokusåpor, dataspel osv. På ett naturligt sätt borde det då kunna ingå som exteriörer och interiörer med massor av sådan nyuppfunnen rekvisita, som haft överlägsen funktion men inte kunnat etableras inom nuvarande välfärdsstrukturer.

Även om det som då visas är byggnader och anläggningar som inte finns att offerera eller något som finns att köpa som tillverkade produkter, så skulle det kanske kunna inspirera designer, entreprenörer och riskkapital om det skapades en omfattande förfrågan från tittarna. Förutsättningen är att de etablerade tv-kanalerna kan förmås att om och igen visa en myllrande mångfald av sådana visioner för den miljard människor som regelbundet tittar på tv. Detta skulle då så småningom med råge kunna ge sysselsättning till alla dem som numera är arbetsgivarlösa.


Om författaren

Författare:
Uno Hansson

Om artikeln

Publicerad: 28 mar 2006 09:55

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: