sourze.se

Paris inte ett paradis!

Jag är inte ute efter att ta ifrån alla er som älskar Frankrike er resedröm.

Nåväl, jag ska inte ta ifrån alla er Frankrike älskare i allmänhet och Paris älskare i synnerhet allt positivt. I alla fall inte än.

En vecka tillbringade jag och min man i Paris. Vi, tusentals turister tillsammans med arga studenter och massor av poliser. Till och med militärer utrustade med k-pistar flanerade bland annat de berömda platserna des Champs Elysees och museét le Louvre. Turister tog med stor förtjusning bilder på sig själva i sällskap med de k-pistbärande och militärklädda herrarna och damerna.
Parisvädret var inte på sitt bästa humör. Kanske sympatiserade det med studenterna.

För de som ännu inte varit i Paris utan planerar en tripp kommer nu här lite användbar information:

Var du än ämnar bo i Paris så finns Metro. Det absolut bästa färdmedlet i denna gigantiska stad. Vid så gott som varje tunnelbanestation finns en bemannad biljettkassa. Öppettider från arla morgon till eftermiddag. Du ska ha med dig ett nytaget foto. Storlek passfoto. I biljettkassan köper du ett Carte Orange, om du ska vara i Paris en vecka eller några dagar. Det är det absolut billigaste och bästa sättet. En vecka kostar 15.50 euro per person. Då kan du åka hur mycket du vill kors och tvärs i Paris med omnejd. Ända fram till klockan 01.15 då stänger de ned banan. Det är rent och snyggt. Apparaterna där du kan köpa godis och läsk är hela och fungerar. Kladd och nersmetade väggar, en del kallar det graffiti, fanns enbart i de mörka tunnlarna. Vagnarnas sitsar och klädsel var hela och fräscha.

Offentliga toaletter fanns på de flesta större platser och kostade mellan 20 -50 cent. Alltid rena och gott doftande. De stängde vid 18.00 tiden.

Museet le Louvre har inte öppet varje dag. Bra att ta reda på vilka tider om man vill besöka det. När vi var där var det stängt på tisdagen. Hade däremot öppet på onsdagen mellan 09.00 till 21.00. Hela museet är rökfritt. Även kaféerna inom museéts väggar. Däremot är rökning tillåten på alla restauranger och barer. Även våra fyrfota vänner, hunden, är välkommen. Alltså inget för allergiker!

På tal om restauranger. Det är ont om plats mellan klockan 12.00-16.00. De flesta äter lunch vid den tiden. Dessutom är det otroligt trångt på sina ställen. Små bord och små stolar. Inget för de som är breda om baken. Vissa restauranger stänger mellan lunch och middag, dessa öppnar igen vid klockan 19.00. Men många har öppet hela tiden. De restauranger som ligger ut mot berömda platser och avenyer är dyra. Läs svindyrt! En Heineken öl 50cl 6.80 euro ett glas rött 30cl 8.50 euro totalt 15.30 euro c:a 148 kronor är inte något man slösar bort flera gånger om dagen.

En tur ända upp i Eiffeltornet kostar 18 euro per person. Man kan välja att enbart åka upp till etage 2. Då blir det billigare. Alla fyra benen har hissar upp till 2 etaget. Därefter finns bara en hiss. I högsäsong är väntetiden flera timmar.

Det finns tiggare och lurendrejare överallt i närheten av de stora sevärdheterna. Det bästa är att låtsas att man inte förstår engelska. De hade ofta en lapp med text av något slag och frågade "Do you speak english?"
Även andra underligheter dyker upp som att unga män kommer störtandes mot dig. I handen har de ett snöre med en ögla. Snöret med öglan vill han trä över ditt finger. Den utmaningen antog vi aldrig utan motade bort den snabbt. Det gäller som alltid att vara på sin vakt. Ficktjuvar finns överallt. Thommy som alltid har sin reseplånbok alla kontokort ligger i hotellets kassavalv på rummet i främre fickan på jeansen kände plötsligt hur en man trevade över hans bakfickor. Vid det tillfället åkte vi metro. När Thommy vände sig om stod det en man som till synes enbart läste tidningen.

Ett besök på enbart museét le Louvre, kostar 9 euro per person. Men det kan bli dyrare om du vill se mer än tavlor och arkitektur. Louvre är så stort att om du verkligen vill se alla konstverk inklusive Mona Lisa är det lika bra att vika en hel dag för det besöket. Men de har en utmärkt beskrivning som du kan ta del av innan du bestämmer vad du vill se.
Under högsäsong är det kollosalt mycket folk. Då tar det dubbelt så lång tid att gå och titta på alla de stora sevärdheterna som Sacre Coeur, Notre Dame, Palatset Chaillot, Le Grand Palais och Le petit Palais osv....
De som har frågor är mer än välkomna att ställa dem och jag ska svara så gott jag kan.


Om författaren

Författare:
Ramona Fransson

Om artikeln

Publicerad: 27 mar 2006 13:53

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: