sourze.se
Artikelbild

Good night, and good luck - succé för Clooney

"Det enda man kan kritisera den här filmen för är att det möjligen är en alltför stor skönmålning av hjältarna..."

Film: Good night and Good Luck
Regi:George Clooney
Manus: George Clooney
Medverkande: George Clooney
Patricia Clarkson
Robert Downey Jr.
Originaltitel: Good night and Good Luck
Betyg: MVG

Demokratin i ett land fungerar ofta mer eller mindre bra under olika perioder. "Good night and Good luck" är en film om femtiotalet, en annan period där den amerikanska demokratin befann sig vid ett lågvattenmärke. Skräcken för kommunism var omfattande och senator Joseph McCarty blev alltmer paranoid i sin kamp av guds nåde mot ondskan. En liten grupp människor som avslöjades var förmodligen kommunistiska spioner, men bara en misstanke räckte till att förstöra ett liv. Den amerikanska definitionen av "kommunist" var också synnerligen vag och skulle säkert kunna stämplas på de flesta svenskar.

Filmen är svartvit som en gammal journalfilm och skildrar Edward Murrows kritiska granskning av McCarty på CBS. En ung man har blivit avskedad från flygvapnet för anklagelser som varken han eller flygvapnet har fått reda på. Orsaken? Hans pappa har läst en tidning på kroatiska och kan därför vara kommunist. Händelsen får liten uppmärksamhet, men Murrow och hans reporterteam börjar göra ett antal reportage där man kritiserar McCarty och hans metoder. Reaktionerna låter inte vänta på sig; sponsorerna backar undan, CBS ägare har vissa synpunkter, och så har vi förstås McCarty själv.

Det enda man kan kritisera den här filmen för är att det möjligen är en alltför stor skönmålning av hjältarna, journalisterna. Annars är det mesta perfekt, skådespelarna är lysande, Clooneys manus är både spännande och humoristiskt, och journalistikens villkor problematiseras. Framför allt blir det aldrig sentimentalt, känslorna finns där men det är sällan vi får dem oss tillslängda. Filmen är alltså inte bara för dem som är intresserade av den här perioden, utan lyckas bli allmängiltigt spännande, underhållande och engagerande.

Det som gör att filmen förtjänar sitt "m" framför vg är också bilden av McCarty. De andra historiska personerna spelas av skådespelare; David Strathaim som den reserverade Murrow, och George Clooney är hans producent, Fred Friendly. Men McCarty spelar sig själv, vi får se gamla inspelningar på hans hatiska utgjutelser, man tolkar honom inte utan visar honom som han var. Det är smart gjort. Och ja, vi får se Joseph Welch berömda replik till senatorn: "have you no decency sir, at long last, have you no decency?".


Om författaren

Författare:
Eleni Schmidt

Om artikeln

Publicerad: 23 mar 2006 23:08

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: