sourze.se

Fördomar!

Det där med att så många mer eller mindre kräver att man inte skall ha förutfattade meningar, verkar ju vara lite av en förutfattad mening.

Vissa människor kallas idag av vissa andra för att vara homofober eller rasister - eller både det ena och det andra. Jag har någon gång till och från funderat på detta utan att anse mig veta vad som menas med att vara homofob eller rasist. Vad jag vet så har jag förstås aldrig träffat någon som har kallats för rasist eller homofob. Jag har förstås hört att det var någon präst som höll på att bli dömd för att vara homofob, det var visst på grund av att han påstod att Gud fördömde homosexuella utlevelser.

Det skrivs och talas om homofobi, rasism och fördomar. Det som jag misstänker är att många är ganska rädda för att själva bli betraktade som rasister eller homofober. Detta leder gissningsvis till att många idkar självcensur och inte säger precis vad de egentligen tycker och tänker. Det är förstås inte alls bra därför att det verkar hämmande på yttrandefriheten. Det är väl alltid bättre att veta vad olika människor som man träffar då och då anser om olika saker, än att man inte anar något om vad de tycker och tänker.

I och med att jag egentligen inte alls är särskilt intresserad av homofobi, rasism eller fördomar, så vet jag inte ens vad som enligt hörsägen kan anses vara straffbart under vissa omständigheter. Jag kanske själv kan uppfattas för att vara homofob eller rasist, eftersom jag ibland kan tycka att vissa homofiler kan vara lite äckliga, och att vissa muslimer m.fl. kan vara minst sagt otrevliga när dem skriker och gapar i tv-rutan. När det sen gäller fördomar så undrar jag ibland om det menas att man fördömer andra människor eller att man har förutfattade meningar.

Det där med att så många mer eller mindre kräver att man inte skall ha förutfattade meningar, verkar ju vara lite av en förutfattad mening. Då det är många företeelser där man inte har tid, ork eller särskilt intresse av att engagera sig och snoka reda på fakta inom området, så är det inte särskilt konstigt att man ändå snappar upp ett och annat om fenomenet ifråga, och vips så har man ju skaffat sig lite förutfattade meningar. Ganska ofta så är det tidningsrubriker och aggressiv och väl synlig marknadsföring som erbjuder dessa förutfattade meningar, även om man försöker låta bli att tro på vad som skrivs eller sägs och visas på tv.


Om författaren

Författare:
Uno Hansson

Om artikeln

Publicerad: 21 mar 2006 11:23

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: