sourze.se

Varning för fluktoaner

Fluktoaner är en fruktad folkgrupp i USA.

Såg ett TV-inslag nyss om en amerikansk opinionsundersökning. Man hade frågat folk vad de ansåg om judar och en del andra folkgrupper som fluktoaner. Det visade sig då att tillfrågade amerikaner, var mest negativt inställda till just fluktoanerna, trots att dessa inte existerade. De var påhittade.

Orsaken till TV-inslaget var ju att en undersökning visat att vi svenskar inte vill ha en jude som statsminister. Rätt höga siffror på detta. Men jag är rätt övertygad om att vi skulle få mycket negativa siffror även på samer och finnar. Kommunalrådet i Malmö har under hela sitt politiska liv fått lida för sitt finska namn. Han har långa tider haft polisskydd.

Minst fördomar blir det givetvis om man heter Persson eller Carlsson, ser "svensk" ut och kommer från mellansverige. Där man talar lättbegriplig svenska. Ju mindre man avviker ju lättare att bli godkänd, ja nästan avglömd.

Jag erkänner att jag kan bli rätt irriterad över svåra polska namn, som jag aldrig lyckas uttala. Är jag då fördomsfull eller bara hörsel-handikappad.

Fluktoanexemplet visar nog främst att vi är mest rädda för det vi vet minst om. Rädd är inte det samma som fientlig. Människan hade aldrig överlevt som art, om vi inte haft garden uppe mot främlingar, tills vi lärt känna dem. Hålla gard är inte anfall, det är självbevarelsedrift.

Folk som är anhängare av en religion eller kultur som starkt avviker från omgivningen, vill ofta markera detta på något sätt. Det är oftast sunt men de tar en risk. Förutfattade meningar kan blomma upp. Det betyder att avvikaren mer än andra måste visa hur normal/vanlig han är i alla andra avseenden, visa att han tycker om sina grannar osv. En avvikare som visar förakt lever farligt.

Jag är en avvikare i mina kvarter mellan kl. 10 och 13 på söndagar. Men eftersom jag har ganska normal klädsel och inte ropar Amen-Haleluja efter vägen så står grannarna ut med mig ett tag till. Jag är rätt bra på att bära deras matkassar. Men jag blir nog aldrig ordförande i byalaget.


Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 16 mar 2006 21:28

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: