sourze.se
Artikelbild

Valår 06 - löften eller sammanbrott

Ingen poliitker vill tala om den "glömda valfrågan". Det alltmer utbredda drogmissbruket bland unga på skolorna.

2006 Valår - löftenas år eller samhällets sammanbrott?
Gymnasieelever: Gör uppror - kräv svar av politikerna och skolledningen!

I höst är det val. Alla partier vill ha din röst. Men ställ dem mot vägen i den glömda vallfrågan - att politikerna inte satsar på att du har rätt till droginformation i skolan.

Var fjärde gymnasist i länet har använt tung narkotika. Skolan har inte råd med drogundervisning och politikerna sviker dagens unga.

Det finns alltid någonstans där gränsen går och det kokar över. För min del var det efter att jag tillsammans med 27 398 förväntansfulla elever i årskurs 9 och deras föräldrar besökte den stora gymnasiemässan i Älvsjö i tre dagar. Jag har åkt land och rike runt sedan 2003 och föreläst utifrån min dokumentärroman "Tio liv" och visat den omskakande filmen "Den välklädde knarkaren" på gymnasier i årskurserna 2-3. De årskullarna har precis börjat gå ut på krogen och befinner sig i den riskmiljö det innebär med det som brukar kallas "partyknarkande" som jag själv har erfarenhet av. Vi pratar om kokain, amfetamin och ectasy.

Oftast vet inte föräldrar, lärare och politiker hur illa ställt det blivit under 2000-talet. Jag frågade 60 gymnasier på gymnasiemässan om de hade haft någon form av droginformation för gymnasisterna under det senaste året. 25 av 60 svarade Ja. Då frågade jag lärare, elever, rektor m.fl.

Föräldrar litar tryggt på att gymnasieskolan ska ta hand deras barn och ge dem all nödvändig droginformation. Så är tyvärr inte verkligheten. Tvärtom visar alla officiella drogvaneundersökningar som görs i hela riket vartannat år att cirka en fjärdedel del, t ex i Stockholm, att av alla gymnasietvåor använt narkotika senaste året.
Läs en gång till!

En fjärdedel av våra ungdomar laborerar med tung narkotika som kokain, amfetamin och ectasy. De kanske inte vet vilka starka gifter de laborerar med och behöver information.
Om en företagsledare missköter företagets ekonomi får han sparken eller åtalas. Men politiker kan man aldrig döma.

Den enda domen är att folk inte röstar på dem i nästa val. Se hur Stockholms kommun sköter sig. Häromdagen försvarade ordförande i kommunfullmäktige, Berry Andersson s att man la en kvarts miljon i skattepengar på ett kändisparty med 800 personer för att fira designern Lars Wallins 15-åriga verksamhet. En kvarts miljon som kunde ha använts till att satsa på ungdomarna i till exempel gymnasiet.

Ytterst ansvariga är politikerna på riksdagsnivå. De har beslutat att inte längre schemalägga ANT-undervisning alkohol, narkotika och tobak vilket direkt leder till att gymnasierna inte har ett korvöre över för sådan verksamhet.

Men Stockholms politiker sviker även sina gymnasieelever. Oavsett vilket partiblock de tillhör. De sprider alla myten att narkotikamissbruket minskar bland unga.
Häromdagen kom Maria Ungdom-kliniken med en rapport att nybesökande 17-åringar med narkotikaproblem ökat med 19 senaste året.

Stockholm har publicerat en drogvaneundersökning 2004. Där kan man konstatera följande:
År 2002 hade 26,8 procent av gymnasietvåorna tagit narkotika någon gång. En lärare berättade att en politiker sagt på en konferens att knarkmissbruket minskar. Men siffran 2004 för gymnasietvåor ligger på 24,60 procent. Man slår sig alltså för bröstet för några procent hit eller dit. Alla vet att det finns ett stort mörkertal.

När jag nyligen besökte ett gymnasium i skräckexemplet Sundbybergs kommun frågade jag elever i tvåan och trean hur många de tror i 18-20 års ålder som sysslar med kokain, amfetamin eller ectasy jag tog bort hasch och marijuana. De sa 30-35 procent, vilket jag med stor erfarenhet av nattklubskivet tror ligger närmare sanningen. Politikerna i Sundbyberg har inte ens orkat söka pengar som finns hos Länsstyrelsen för att anställa en drogsamordnare, Förra veckan hade dom fortfarande ingen.
En porrsurfande politiker i Sundbybergs kommun får 11,3 miljoner när han avgår läser jag i dagens tidning. Jag har debatterat med rektorer och politiker och dom pratar ungefär lika mycket strunt: Att man inte ska ordna drogundervisningsteman längre.

På Rytmus Musikskola påstår t o m bitr. rektor att det gått ut direktiv om det att man inte ska ha ANT-lektioner eller teman. Hon har aldrig kunnat visa mig det direktivet efter flera påstötningar. Prestigen att skolan inte har drogproblem verkar gå före verkligheten och att hålla en bra image utåt. Endast 53 deltog i deras drogvaneundersökning till skillnad från de flesta där 90 har deltagit. Det är en bra bluff.

Det har inte gått ut såna direktiv. Så enkelt är det. Rektorerna i nämnda kommuner borde snarast ta ansvar för sina elevers framtid och inte hitta på bortförklaringar.

Du har rätt som gymnasieelev att få veta vilka droger som finns på nattklubbarna, konsekvenserna och hur man ser om någon är påtänd och av vilken drog. För din egen framtid och säkerhet. Varje rektor är skyldig att se till att alla elever får information om dessa frågor enligt Skolverket.

Skandalen är ett faktum - ställ politikerna mot väggen! Rösta på dom som tar ansvar! Kräv av din rektor att dom är skyldiga att ordna droginformation för eleverna.


Ludde Lindström - författare och föredragshållare


Om författaren

Författare:
Ludde Lindström

Om artikeln

Publicerad: 14 mar 2006 09:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: