sourze.se
Artikelbild

Världarnas befjädrade krig

Marsianerna anfaller - i skepnad av en vigg och en ko. Om den senaste veckans fågelvirus/BSE-larm.

Året var 1938. Den amerikanske skådespelaren Orson Welles läste upp en dramatiserad version av H G Wells Världarnas krig i radion som liknade direktrapporter från en stad invaderad av marsmänniskor. Panik utbröt i östra USA.

I dag är det andra sorters varelser som orsakar panik. Viggar, änder och skrakar. Kor i Västmanland. Fåglar som bär på den "aggressiva formen av det fruktade fågelviruset" vilket i veckan kunde konstateras hade drabbat även oss i Sverige. Kor med galna-kosjukan BSE. En ny generation marsianer har skapats _ den här gången befjädrade.

Samtidigt som vi blundar för verkligheten, att det är människan som människan borde vara mest rädd för.

Döda viggar i Oskarshamn. En död bergand i Oxelösund. Den senaste veckan skriker tidningarnas löp om nya smittade fåglar, avspärrade områden, riskzoner, förbud för katter att vistas utomhus, krismöte, presskonferenser med ministrar, bunkring av Tamiflu. I Tyskland har man hittat en sjuk mård.¶
Men flunsan är ännu inte farlig för människor. Den har inte muterat och man vet inte om den ens kommer att göra det. Det dör fler människor i trafiken än av djurrelaterade sjukdomar. Hur många har med säkerhet konstaterats döda av den mänskliga varianten av BSE - Creutzfeld-Jakob?
Men det är rena julafton för medierna _ framför allt kvällsblaskorna _ som gillar att göra en höna av en fjäder.

Flera forskare har varnat för att stordriften inom den industriella animalieproduktionen är en riskfaktor. Att det finns ett samband mellan förhållandena i djurindustrin och sjukdomar som exempelvis fågelinfluensa.

Det är när kor trängs ihop i mängder i små bås och utfodras med djurfoder som består av slaktavfall och köttmjöl som sjukdomarna blommar.¶
Det är när kycklingindustrin med en produktion på 75 miljoner fjäderfän varje år fortsätter att minska utrymmet för kycklingarna och de trängs ihop ytterligare.
Det är när vi allt oftare kräver kyckling till middag samtidigt som det ska kosta allt mindre.
Det är när så kallade broilers pumpas fulla med hormoner och får genetiska förändringar, där skelettet inte hinner med i den snabba tillväxttakten.

Det gäller att åtgärda de bakomliggande orsakerna och inse att vi själva bär skulden till de senaste veckornas överdrivna hysteri. Att förbättre djurhållningen, även om det kostar. Innan nästa marsian kliver fram och anfaller.


Om författaren

Författare:
Ninna Bengtsson

Om artikeln

Publicerad: 10 mar 2006 11:34

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: