sourze.se

Anna Book - ett svenskt fenomen

På min 40 årsdag, en söndag i december 1985, blev jag jävligt irriterad på Anna Book!

Hon, som då var 15 år gammal hade två låtar som låg på svensktoppen, den ena av vilka låg på första platsen. Samma dag skulle min allra första svensk låt "Susanne" med Shaking Fredrik testas på topplistan. "Booken" som vi kallade henne då var så himla populär att jag fruktade att vi inte kunde tippa henne från första platsen, men jag fick en kul 40 års present i och med att Shaking Fredrik knockade Anna från listans första plats och själv gick rakt in på första platsen och stannade där i flera veckor! Min gamla låt har alla glömt, men en av Annas låtar som hette "ABC" har ingen i Sverige glömt! Sedan dess har Anna blivit ett medial folkikon som älskas av svenska folket. Just nu är hon aktuell i TV 4s "Let’s Dance", och på den internationella kvinnodagen blev hon vald av Aftonbladets läsare till Årets svenska kvinna! Inte illa för en tjej som, trots att hon ständigt kallas för sångerska, inte har spelat in en framgångsrik platta på två decennier!

Hur har då Anna lyckats hålla sig i rampljuset alla dessa år utan att ha presterat någonting stort förrän nu med Lets Dance förstås? När jag letar efter ett svar på den frågan tänker jag på Alice Timander, som utan att någonsin ha gjort några artistiska prestationer har hängt med i kändissvängarna i flera decennier. Svenska folket och i synnerhet journalisterna har en förmåga att ta till sig vissa personer som de gärna lanserar som folkkära individer. Alice Timander är en och Anna Book är en annan. Alice Timander gjorde entré i kändisvärlden på grund av sina utstickande tjusiga klänningar och flotta sätt att bete sig på premiärer. Hon blev inte riktigt folkkär förrän hon blev gammal. Tidigare var hon en något kontroversiell kändis så att säga. Men Anna Book gjorde entré i kändisvärlden i och med att hon var stor tonårsidol redan vid 15 års ålder och hon lyckades hänga kvar i den svenska riksmediala medvetenheten på grund av att journalisterna visste att hon var en mycket ödmjuk och enkel person med ett ansikte och levnadssätt som skulle gå rakt in i den svenska folksjälen, och det var precis vad som hände.

Men Anna har inte alltid haft det så lätt. I mitten av 80 talet var hon absolut en av Sveriges största ungdomsidoler. Dock i sin okunniga ungdom lyssnade hon alltför mycket på dåliga rådgivare och man kan knappast kritisera henne för detta. Hon var ju endast 15 år gammal! Framgången i Melodifestivalen 1985 gjorde att hon blev övertalad av dessa dåliga rådgivare som bara var ute efter att utnyttja henne för att tjäna pengar, att ställa upp i 1986 års Melodifestival med en urdålig ballad. Den glada spralliga Anna Book som var så populär bland skolungdomar och som sjöng om tonårskärleksintriger blev över en natt omvandlat av ett gäng giriga förstår-sig-påare till en 16 årig "vuxen kvinna" i långklänning. Men tösen var ju barn fortfarande! I det mest betittade Tv programmet i Sverige sjöng Anna en svår ballad om mogen kärlek. Låten var hemsk och Anna fixade inte att sjunga den. Det blev en riksflopp och jag minns hur Bert Karlsson och jag tittade på varandra efter hennes framträdande, skakade på våra huvuden och kom överens om att det var slutet för stackars Anna Book som vi gillade så mycket som person. Vad Bert och jag inte kunde ana oss då var att Anna Book skulle växa upp till att kliva rakt in i den svenska folksjälen!

När jag tänker tillbaka på de gamla dagarna minns jag hur det gick till när Anna Book blev den kända Anna Book. Ett par låtskrivare som heter Martin Contra och Björn Frisén hade skrivit en låt som hette "ABC" som de spelade upp för mig i demoform strax efter att den hade kommit med som bidrag i 1985 års Melodifestival. De undrade om jag hade någon artist som kunde framföra den. Ärligt talat så tyckte jag att låten var kass! Men när jag satt på Cirkus och såg Anna Books framförande av samma låt satt Bert Karlsson bredvid mig. Vi tittade på varandra och sade samma sak: "fy fan - den där tjejen är farlig!" Vi menade att Anna Book skulle bli en stjärna oavsett resultatet i tävlingen. Hon blev popstjärna - ett tag, men med åren har hon blivit mycket mer.

Oavsett hur det går för Anna Book i framtiden kommer hon att förbli "Anna-Book med svenska folket". När hon är gammal och grå kommer kvälls- och veckoblaskorna att fyllas med artiklar om hennes "svåra sjukdom" eller hennes "matlagningstips" m.m. Ett sådant fenomen som Anna Book dör aldrig i media. Hon är onekligen ett svenskt fenomen!


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 10 mar 2006 01:02

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: