sourze.se

Damkronorna - Bredden når toppen

Det gäller att satsa på bredden för att vår damhockey skall vara kvar på toppen. Det är tjejhockeyn som skapat Damkronorna. Dessa envisa tjejer som aldrig gett upp.

Hur kommer det sig att Damkronorna blev så populära? Hur kommer det sig att dom lyckas så bra?

Frågorna är många om hur det kunde gå så här. Alla svenska idrottsutövare borde spara ett videoinslag från Damkronor-matcherna i rent mentalt träningsyfte. Alla mål och Maria Rooths eftersnack när hon bara frustar i tårar borde stå på konstant repeat.

För visst är det ett under att ett landslag med så otroligt dåliga resurser och sån liten bredd når så långt. Aldrig någonsin tidigare har orden "aldrig har så få, gjort så mycket för så många" känts mer nära än när Damkronorna tog sitt OS Silver. ENGAGEMANGET och ENVISHETEN är nyckelord hos tjejerna som spelar idag. Känslan av att vara BANBRYTANDE måste också ha spelat in. Det är knappast så att damhockeyns Sverige-elit får en enda spänn till sitt idrottsutövande. Tvärt om. När det gäller Kungsbacka får tjejerna som kommer från Borås, Varberg, Alingsås och norra Göteborg betala sina reseräkningar själva. Tänk er att åka så långa sträckor bara för en enda träning! Flera gånger i veckan!

Det mina vänner, det är ENGAGEMANG och har INGET med pengar att göra.

Frågan man ställer sig nu är: Hur skall vi kunna underhålla och bevara det här ishockeyundret. Dagens Damkronor lever inte för evigt...mer än i minnet.

Passar på att saxa en krönika från damhockeyspelaren Emma Lindh i HK-Kings. Jag tycker hennes krönika visar hur väl damhockeyn och tjejhockeyn kan fungera. Kommunikationen är helt rätt. Dom vill något...dom vill växa...och kommunen vill satsa.

Så här borde det se ut i alla Sveriges kommuner. Och när får vi Sveriges första damhockeygymnasium?

______________________________________________________

Från HK-Kings hemsida www.hkkings.se Emma Lindhs Krönika.

Det gäller att satsa på bredden om Kungsbacka skall nå toppen.

Kungsbackas tjejhockeylag tillhör Sverige eliten med sin 6:e placering i SM-slutspelet förra säsongen, laget som spelar under ledning av Kungsbackasonen Niklas Högberg har inför denna säsong förstärkt med backen Therese Borg från Brynäs och forwarden Anna Svensson från MODO. Målsättningen är att kunna klättra ytterligare någon placering i SM-slutspelet. Men tittar vi i ett längre perspektiv måste fler tjejer in i hockeyn.

Under Elitlaget finns breddlaget, med tränaren Mickael Fritz som fostrar nästa generations spelare. Och nu skall de fyllas på genom att aktivt gå ut under novemberlovet och erbjuda alla tjejer som vill testa på hockeyn.

Två timmar vid två tillfällen under veckan skall Emma Lind från Elitlaget hjälpa tjejerna testa på hur det är att åka på hockeyskridskor och hålla greppet kring klubban, för att på så sätt låta tjejerna ta del av en helt ny värld i Länsförsäkringar Arena.

Tiderna är måndag 31/10 kl 10:15-12:15 och torsdag 3/11 kl 10:15-12:15

Emma som är rekryteringsansvarig i Kungsbacka började själv spela med killarna när hon i slutet av 80-talet tog de första skären har sett sporten utvecklats lavinartat och hoppas på att fler tjejer skall komma direkt in i lagen utan omvägar via kill-lagen.

Kungsbacka Kommun, genom Fritid ställer upp med istider under lovdagarna och som ett steg i riktningen till ett jämlikare idrottsutövande där den sociala biten om välfinnande och meningsfull fritid spelar en stor roll för ungdomarna i Kungsbacka.


Du behöver skridskor och hjälm. Klubbor finns att låna av oss.


Om författaren

Författare:
Markus Fors

Om artikeln

Publicerad: 22 feb 2006 01:04

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: