sourze.se
Artikelbild

Moralpanikens seger över förnuftet

Det är inte utan att jag frågar vilket århundrade detta är när en krönikör i Expressen på fullaste allvar frågar varför 12-åringar skall lära sig vad en kondom är till för.

Marie Söderqvist, krönikör på Expressen, frågar i dagens tidning varför 12-åringar skall lära sig vad en kondom är. Hon menar att sexualundervisning - där man får lära sig just detta - är onödigt eftersom barnen "vet redan för mycket" om sex.

Logiken - om man nu kan kalla resonemanget för det utan att brista ut i skrattkramper eller falla ihop gråtande - går ut på att eftersom det har satts en gräns på att människor inte skall ha sex innan de är 15 år samt att dokusåpor innehåller så mycket sexanspelningar så skall skolan avstå från att undervisa folk som inte är byxmyndiga i sexualkunskap eftersom annars lär sig barnen för mycket om sex.

Nej, jag skojar inte... detta är vad en krönikör i en rikstäckande dagstidning hävdar på fullaste allvar. Och inte är det bibelbältet år 1806 heller... detta är Sverige Anno Domini 2006.

Istället för att enbart nöja mig med att uttrycka mitt enorma förakt inför denna naiva och av moralpanik genomdränka tankevurpa så skall jag förklara för Marie - och de som i kommentarer till artikeln hållt med henne - varför sexualundervisning för 12-åringar inte bara har ett existensberättigande utan är absolut nödvändigt.

Marie, ungdomar skiter fullständigt i att du tycker att de inte skall ha sex innan de är 15 år. En icke oanseenlig andel ungdomar sexdebuterar i yngsta tonåren. Tre år senare har cirka hälften förlorat oskulden. Att du inte har förmåga att förlika dig med tanken att så här unga människor har sex är inget som helst skäl till att ignorera faktum. Det är rent förkastligt att överge ungdomarna i en sådan här viktig fråga bara för att du får panik av verkligheten!

För att dra en parallell: att köra bil är förenat med risker. Därför lär man sig hur man gör INNAN man man får körkort. Det är på tok för sent att börja lära sig när man ligger i 90 knyck på en hårt trafikerad landsväg. På samma sätt är det absolut nödvändigt att ha lärt sig trä på en kondom INNAN man hamnar där i sängen på en FöräldraFri Fest. Det är inte läge först då att komma på att "Oj då... inte nog med att man kunde bli gravid av sex... man kan bli sjuk också"... och detta fick man inte veta bara för att en pryd tant tyckte att glo på dokusåpa räckte!

Dokusåpor ja... detta skulle alltså vara huvudargumentet till varför 12-åringar inte skulle få sexualundervisning i skolan. Jag tycker tvärt om... att just på grund av dokusåpor så MÅSTE skolan genomföra en vettig sexualundervisning som motvikt. Visst, kidsen får veta mycket... men de får veta fel saker. Skolan måste så snabbt som möjligt gå in och rensa bort all denna felaktiga kunskap och ersätta den med något som faktiskt funkar. Vi har inte för mycket sexualkunskap som Marie Söderqvist i sin moralpanik försöker hävda. Vi har på tok för lite!

Siffrorna talar sitt tydliga språk: oönskade ungdomsgravititeter och könssjukdomar ställer fortfarande till stora problem. Kidsen knullar... och de gör det på ett oansvarigt och dumt sätt. Att i det läget hävda att skolan skall överge sexualundervisningen och lämna över ansvaret för den till TV3 och Kanal 5 är hål i huvudet. Marie Söderqvist, din krönika är inte bara ogenomtänkt, naiv, ologisk och panikmoralisk... den är direkt farlig för våra barn. För våra barns säkerhet må du aldrig skriva något så dumt igen.

---

Marie Söderqvist: "12-åringarna vet redan för mycket"
Länk: expressen.se


Om författaren

Författare:
Michael Karnerfors

Om artikeln

Publicerad: 16 feb 2006 01:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: