sourze.se

Vad avgör valet i år? 30,000 svarar

Kulturbloggen har skrivit om en gigantisk undersökning som LO-förbunden har gjort angående valets viktigaste frågor. 30,000 svar kom in från medlemmar om vilka som är valets viktigaste frågor.

30,000 svar om valets viktigaste frågor

Kulturbloggen har skrivit om en gigantisk undersökning som LO-förbunden har gjort angående valets viktigaste frågor. 30,000 svar kom in från medlemmar om vilka som är valets viktigaste frågor.

De frågor som LO-förbundens medlemmar anser vara viktigast inför valet var:

Sänkt arbetslöshet
Bättre arbetsmiljö
Förbättrat anställningsskydd
Kollektivavtalsmodellen
Förbättrad tandvårdsförsäkring
Högre pensioner för alla
Rätten till heltid
Ökade ekonomiska medel till äldreomsorgen
Mer pengar på skolan
Satsa på kompetensutveckling

Naturligtvis är det högintressant vad 30,000 människor säger om valets viktigaste frågor.

Att arbetslösheten är en tung fråga var kanske inte så oväntat. Fler och fler av mina vänner känner att trycket på arbetsplatsen blir hårdare och hårdare. Det blir mindre och minder tid för att göra mer och mer arbete därav kommer frågan om arbetsmiljön också att spela en högre roll. Automatiseringen på vår arbetsplats gör att färre människor behövs samtidigt som de stora företagen inte nyanställer i någon större takt trots ökade vinster vilket leder till att anställningsskyddet blir försvagat.

Se på världens mest framgångsrika bilföretag-Toyota. Toyota har vad jag vet det bästa anställningsskyddet ett privat företag kan ha- Livstids anställning. Ingen behöver vara rädd för att mista sitt arbete. En sådan här strategi leder till en anställningstrygget och tryggheten avspeglar sig i produktionskvalitén. Toyota leder idag överlägset när det gäller kvalité och vi borde titta mer på vad Toyota har lyckats med när det gäller deras strategi .

Dagens produktionsstrategi leder till att färre och färre får jobb och de stora förlorarna är som vanligt ungdomar som kommer direkt från Universiteten och Gymnasiet. Situationen på arbetsmarknaden är inte alls bra.

Det som förvånar mig är att skolan kommer på så låg plats. Om vi jämför med USA så är de viktigaste frågorna där just nu Etik, Iraq, Ekonomi och Skolan på en fjärde plats. USA kommer säkerligen att under deras kongressval i år få fram en kongress som liknar Sverige mer när det gäller värderingar. Hur konstigt och fel är det inte då om vi skulle frångå våra värderingar och gå mot en regering som har USA:s "gamla" och övergivna värderingar.

Vad vi borde göra är att stå upp för våra värderingar.

Stå upp och kämpa för våra värderingar! Våra värderingar har vi inte fått som en skänk från ovan. Det är våra mödrar och fäder, våra mormödrar och våra förfäder som har fått kämpa för detta. Ibland med livet som insats.

Skall vi låta dem som har kämpat och dött har gjort det förgäves bara för att det är fräckt att vara nykonservativ just idag?

Trender går över men dina värderingar är det du lär dina barn eller de barn som du kommer att få, för livet.


Om författaren

Författare:
Markus Fors

Om artikeln

Publicerad: 15 feb 2006 10:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: