sourze.se
Artikelbild

George Bush enda politikern med ryggrad

Jag har funderat mycket på vilket syfte Jyllands-Posten hade när de publicerade karikatyrteckningarna på Muhammed.

Jag kan bara komma på ett skäl, förutom dumheten då, och det är att publiceringen är ett uttryck för rasism och främlingsfientlighet. Det är ju knappast så att Jyllands-Postens chefredaktör behövde bevisa att de lever i ett land med tryckfrihet. Det visste vi alla sedan tidigare. Det vet vi också nu. Publiceringen av Muhammedbilderna handlar väldigt lite om tryckfrihet. Det handlar snarare om hur tryckfriheten kan missbrukas för att skända och förolämpa människor. När andra europeiska tidningar i protest mot protesterna också publicerar bilderna måste jag fråga mig om detta är en kamp om vem som är dummast? Jag blir förvånad när ledande politiker som Lars Leijonborg och andra kräver att riksdagen ska samlas kring ett uttalande som stödjer Danmark och försvarar tryckfriheten. Varför då? Är tryckfriheten hotad på något sätt? Knappast, snarare tvärtom, den spränger nya gränser. Vore det inte bättre om politikerna samlades i ett uttalande som inte genererar mer ilska utan försöker stoppa extremister på båda sidor att fortsätta denna meningslösa kamp.

Det läge som nu råder är farlig och osäkert. Striden är politisk. Det råder ingen tvekan om att det är muslimska extremister som ser en möjlighet att flytta fram sina positioner politiskt som nu också agerar. De har god hjälp av ryktesspridningar och upphetsade folkmassor. Det finns också spekulationer om att Syriens ledare beställt kravallerna för att avleda folkets vrede från sig själva. Det är märkligt att en uppretad mobb tilläts bränna ner den svenska och danska ambassaden medan kravallpoliserna tittar på.

Men det är inte bara muslimer som lägger nytt bränsle på elden. Vi är ganska bra i väst också!

Danmarks sak är vår hävdar många. Jag är inte så säker på det. Det är knappast något nytt att danska tidningar publicerar nidbilder på muslimer. Borde inte Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen ha haft ett lite bättre omdöme i sina ageranden. Han vägrade ta emot de muslimska ländernas ambassadörer med hänvisning till yttrandefriheten. Det var ett svepskäl. Han kan ha förståelse för att många känner sig kränkta. Det har ingenting med tryckfriheten att göra. Han blev efterklok Anders Fogh Rasmussen, men då var det för sent. Sedan har dumheterna från väst fortsatt. Tidningar har publicerat bilderna i stöd för Danmarks tryckfrihet. Till vilken nytta? Varför är det ingen politiker som stiger fram och tar till orda? Märkligt nog är hela EUs politiska etablissemang tysta. Det är som vanligt med andra ord. När det bränner till i världen gör de som snigeln. Drar in
huvudet i sitt hus och gömmer sig.

Istället är det USA och George Bush som tar initiaitivet. Bushadministrationen tog bestämt avstånd från teckningarna häromdagen. De är verkligen stötande sa en talesman från amerikanska UD. Tur att det finns någon politiker med ryggrad.

Foto: Aftonbladet


Om författaren

Författare:
Lotta Gröning

Om artikeln

Publicerad: 11 feb 2006 17:04

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: