sourze.se

Palestinsk dårskap

TIPH, däribland tolv svenskar, lämnar Hebrons palestinier efter attacken igår

TIPH Temporary International Presence in Hebron är en europeisk observatörsstyrka som sedan Baruch Goldsteins massaker på civila palestinier 1994 varit på plats i Hebron för att övervaka den explosiva situationen och för att förhindra eller åtminstone dokumentera övergrepp mot palestinier. Tolv svenskar uppges ingå i deras nuvarande team.

De ultranationalistiska judiska bosättarna i Hebron hatar dem och trakasserar dem regelbundet. De israeliska soldaterna ser dem som utländska propalestinska aktivister och tycker inte att de har något där att göra. Hittills har TIPH-observatörerna hållit ut och stannat kvar på sin post.

Men nu är det åtminstone för tillfället slut på det. Igår attackerades deras kontor av uppretade palestinier pga de numera världsberömda danska karikatyrerna och observatörerna eskorterades av israelisk militär till Tel Aviv.

"Det var hotfullt. De flesta av oss var mycket rädda", säger Charles Silva, svensk stabschef för Tiph i Aftonbladets nätupplaga.

Snacka om att skjuta sig själv i foten. Palestinierna behöver skandinaviskt bistånd, frivilliga hjälparbetare och politiskt stöd mer än någonsin sedan Hamas vann de palestinska valen. Har de palestinska organisationerna ingen självdisciplin alls? Har nordiska hjälporganisationer inget inflytande och ingen respekt i regionen trots sina insatser?

"Nu begriper kanske de där naiva skandinaverna vem de har att göra med", anmärker flera högerorienterade israeler jag talat med och gör inget för att dölja sin skadeglädje.

"Skandinaverna har i åratal gjort allt för att araberna ska gilla dem, och se vad som händer nu - brända ambassader och fördrivna hjälparbetare. Allt pga några halvtaskiga karikatyrer".


Om författaren

Författare:
Anna Veeder

Om artikeln

Publicerad: 09 feb 2006 11:08

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: