sourze.se

En dansk flagga - tjuren attackerar

Många muslimer känner sig om en sårad tjur på tjurfäktningsarenan. En tjurfäktare från USA har stuckit svärd efter svärd i tjuren som är ursinnig.

En dansk serietecknare kommer sedan in på arenan och viftar med några satirteckningar på Muhammed. Serietecknaren har på sig en röd flagga med vitt kors på. Några svartklädda banderillos kommer samtidigt in och sticker tjuren bakifrån. Tjuren ser plötsligt rött.

De serieteckningar som visades i Jyllands-Posten har av vissa upplevts som nidbilder i stil med 30-talsteckningar av judarna. Andra upplever inte dessa teckningar som speciellt rasistiska. Det finns värre nidbilder på världspolitiska ledare än de teckningar vi sett på Muhammed.

Nu är ju inte Muhammed en politisk ledare, invänder ni - nej inte i teorin, men faktiskt i praktiken då hans lagar styr 1,6 miljarder människor. Gör man anspråk på att den islamska tron även ska gälla i politikens värld, kanske man får tåla lite nidbilder.

Genom sina överdrivna våldsamma motreaktioner, gör muslimerna sig själva en stor otjänst. Många i väst som tidigare inte varit negativt inställda till den muslimska tron - riskerar nu att bli det. Detta är synd, då det snarare behövs mer förståelse i världen. Det är därför jag tror att det är otroligt viktigt att vi i väst förenas med de muslimska grupper som inte är så bokstavstrogna. Och att vi ser till att hålla i tyglarna på våran egen mobb - de utlänningsfientliga krafter som finns här.

Något annat vore dumdristigt då det finns 1,6 miljarder muslimer i världen. Vissa av dessa verkar ju inte dra sig för att skapa eldar som brinner ända upp till himlen i Guds namn.

Denna historia är från Sverige 1911.

En svensk fröken blir tillfrågad av sina elever om det stämmer att vi människor härstammar från aporna. Hon försöker uttrycka sig försiktigt, för hon vet att detta är ett känsligt ämne, och säger att det finns vissa människor som tror det.

Barnen går hem till sina troende föräldrar och berättar om vad deras fröken sagt. Föräldrarna blir mycket upprörda och tycker att barnens fröken har hädat. En tid senare är denna fröken avskedad.

Hur skulle hon ha blivit behandlad i ett annat land? Skulle hon ha blivit satt i fängelse? Eller kanske till och med avrättad?Om författaren

Författare:
Anna Drangel

Om artikeln

Publicerad: 06 feb 2006 11:42

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: