sourze.se

Svenskar för en dag

Kommer Hamas att vilja ta det ansvar och visa den kompromissberedskap som behövs för att kunna sitta i en koalitionsregering?

“Palestinierna har blivit svenskar för en dag", kommenterade en israelisk journalist förtjust på onsdagkvällen när de palestinska vallokalerna höll på att stängas. Och med tanke på omständigheterna - ockupation, vägspärrar, otaliga beväpnade miliser - kan man inte annat än att respektera palestiniernas förmåga att hålla organiserade, pluralistiska, demokratiska val. Vilket som bekant inte är någon självklarhet i många delar av arabvärlden.

Frågan är nu om Hamas, som enligt senaste meddelanden kanske till och med fått majoritet i valet, kommer att delta i en framtida koalitionsregering och hur USA och EU, som bidrar med en stor del av den palestinska myndighetens budget, kommer att förhålla sig till detta. Frågan är också vad som kommer att hända med deras milis. Kan den palestinska myndigheten regera med ett parti som håller sig med en privat arme? Kommer Hamas att vilja ta det ansvar och visa den kompromissberedskap som behövs för att kunna sitta i en koalitionsregering?

"President Abbas har lyckats anmärkningsvärt bra med att få den beväpnade oppositionen att övergå till politisk opposition", skriver den palestinska ministern och politiske kommentatorn Ghassan Khatib på bitterlemons.org. "Abbas har lyckats att få alla politiska grupper och riktningar att konkurrera politiskt med varandra för att få allmänhetens stöd ... Detta är en beaktningsvärd och positiv utveckling jämfört med de föregående valen 1996, då nära hälften av de politiska grupperingarna och befolkningen vägrade att delta".

"Diktatur är effektivt på kort sikt. Demokrati är en social process som tar tid", sade min psykologilärare på gymnasiet. PLO genomgick den här förändringen för tio år sedan. Nu är det Hamas tur. Lycka till.


Om författaren

Författare:
Anna Veeder

Om artikeln

Publicerad: 26 jan 2006 09:13

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: