sourze.se

Är bara vita rasister?

ps till "Elisabeth Georges omvända rasism"

Vad tänker ni på när ni hör ordet "rasist"? Antagligen på en vit person. Man tänker sällan på att det finns färgade rasister i lika hög grad eller i än högre grad eftersom det är mer tillåtet för icke-vita.

Rasism är ett universellt fenomen, men den enda onda rasismen tycks vara den som finns hos vita trots folkmordet i Rwanda!. Trots att det hos vita har blivit mer tabu att vara rasist än hos icke-vita. Och trots att det finns mer kulturell insikt hos vita att det är moraliskt betänkligt att döma en människa efter något hon inte rår för.

I botten på detta finns antagligen skuldkänslor av det slag som rika känner inför fattiga, och mäktiga inför de som saknar makt. Rika brukar förringa sin rikedom för att minska avståndet mellan sig själva och fattiga. Och samma sak brukar mäktiga företagsledare och politiker göra för att minska avståndet till anställda och vanliga medborgare.

Det är antagligen samma psykologiska mekanism som får en gentleman att spilla te på sig själv om värdinnan råkar spilla sitt te: för att hon inte skall bli ensam med sin skam utan göra dem jämlika.

Vita som vill uppfattas som anti-rasistiskt medvetna och engagerade, brukar därför inför icke-vita förringa sig själva och andra vita för att visa att de inte ser sig som överlägsna.

Detta är naturligtvis mest utbrett bland bildad medelklass och i synnerhet bland intellektuella eller människor med intellektuella pretentioner. Samtidigt är detta så uppenbart att det blir provocerande och hos mig väcker lust att påtala inkonsekvensen och dubbelmoralen.

Politisk korrekthet är med andra ett annat ord för dubbelmoral. Eller skenhelighet, om ni så vill. Samtidigt ack så mänskligt och delvis i alla fall sprungen ur ridderlighetsprincipen. Och den kanske vi inte helt skall förringa. Den finns ju hos djuren. Hunden eller vargen som visar sin hals för den överlägsne artfränden, vilket som bekant utlöser den överlägsnes spärr mot att utnyttja sin styrka och skada motståndaren.

Men det kan som allt gå för långt. Det kan förbytas i arrogans och rent självhat, och än värre; bli en karriärväg. Man kan göra karriär som skenbar anti-rasist genom att överdriva sin ridderlighet och gå från att artigt förringa sig själv till att falla offer för sin egen retorik.

Jag menar att tidsandan die Zeitgeist blivit överdriven i sin politiska korrekthet. Det visar jag, tror jag, med svaret på min inledande fråga.

Det är därför Joanna Rytel inte kunde åtalas för hatbrott mot vita män, och som till och med fick självpiskarna bland de vita gubbarna på Aftonbladet att ge henne ett pris för artikeln "Jag tänker aldrig att föda en vit man".

Länk: aftonbladet.se

Vi har vant oss vid tanken att vita inte kan falla offer för rasism. Inte ens om de väljs ut av rasistiska invandrargäng för att rånas på mobiltelefoner eller annat. Eller som det där afrikanska gänget som Insider i TV3 berättade bara rånade "svenska" kvinnor, dvs. vita kvinnor och bad en invandrarkvinna om ursäkt när de överföll henne av misstag. Eller att Turkiska ungdomsförbundet startade en kampanj mot svenskhatet.

Länk: svensktidskrift.se

I den vita författaren Susan Sontags eftermäle ingick inte att hon var en rasist, trots hennes uttalande på 70-talet om att den vita rasen var "mänsklighetens cancer".

Noel Ignatiev, Harvardprofessor, själv vit, anses nog inte vara rasist för att han vill slopa den vita rasen "abolish the white race".

Länk: harvard-magazine.com

Och i skattefinansierade karriär-antirasistorganisationen/nätverket "Sverige mot rasism" tar man upp frågan om "omvänd rasism" och menar att vita inte kan utsättas för rasism, eftersom den viktigaste förutsättningen saknas: nämligen att befinna sig i ett socialt underläge på grund av sin hudfärg.
Länk: sverigemotrasism.nu

Därmed gör man dels en sociologiskt tveksam analys, dels en generalisering av en art som brukar kallas "rasism". Vi ser dock en spegelbild av den i den feministiska analysen, enligt vilken alla män oavsett ålder och yrke är mäktigare än någon kvinna, oavsett hennes ålder och status. En verkstadsarbetare som hotas av uppsägning är enligt denna "analys" i överläge gentemot Kristina Stenbäck, Antonia Axelsson-Mörner, Mona Sahlin, etc.

Samma resonemang för "antirasisterna" om alla människor med s.k. vit hud. Det är betänkligt och skapar säkerligen en massa potentiella extremnationalister bland ungdomar som retar sig på det.


Om författaren

Författare:
Michael Ståhlberg

Om artikeln

Publicerad: 20 jan 2006 10:33

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: