sourze.se

Myspys med effekter

Spännande och välgjord familjeunderhållning utvidgar Jönssonsvite

Titel: Lilla Jönssonligan och stjärnkuppen
Manusbearbetning: Andreas Tibblin
Regi: David Berron
Producent: Christjan Wegner
Skådespelare: Mikael Lidgard, Axel Skogberg, Hugo Flytström, Anna Ida Hallberg, Loa Falkman, Stefan Sauk, Edith Backlund m.fl.
Plot: Sommarlovet är i full gång. De tre kumpanerna Harry, Vanheden och Sickan Charles Ingvar Jönsson smider planer samtidigt som Jönssons ärkefiende Wall Enberg lanserar sin stjärna Dani D, men han har ett skelett i garderoben…
Speltid/år: 77 min./2005
Betyg: G
Premiär: 27 jan. 2006

Man skulle kunna klaga på att stereotypa bilder av aktiva pojkar och passiva flickor befästs. Men det orkar jag inte, utan tänker istället på hur mycket barnen i biosalongen skrattade och hur de spänt följde med i handlingen. Sensmoralen att det är fult att vara girig och att barn oftast är roligare och mer äkta än vuxna är inte direkt ny.

Sickan vill i huvudsak visa hur begåvad han är då det gäller att skapa smarta planer samt lura sin fiende Wall Enberg. Vanheden vill blidka Doris genom att ge henne en autograf av Dani D och Harry, ja Harry, han tycker mest om att köra bil och låta sig imponeras av Sickan.

Prutthumor blandas med traditionella ordvitsar kring den egoistiska affärsmannen Wall Enbergs namn, han bor till exempel i Wall Entuna och ja, man har nog industrimagnaten Wallenberg i åtanke som gestaltas av den lysande Loa Falkman. Effekterna då Jönssontriaden gör inbrott hos Wall Enberg är välgjorda och det märks att svensk film över lag blivit bättre på att använda sin teknik.

Att karaktärer bryter på olika språk och kommer från andra länder blir dock fortfarande lite taffligt, i detta fall är det en tysk skivbolagsdirektör som blir si så där med Stefan Sauk vid rodret. Bättre är barnen Lidgard, Skogsberg och Flytström.

På en parkbänk hör Vanheden någon spela gitarr och sjunga, mycket bra, till och med bättre än självaste Dani D… och han får en autograf som Doris kommer att vilja ha. Med Enbergs livvakt "Loket" hack i häl får lilla Jönssonligan användning av sin bil då de jagas över staden efter att ha stulit en masterdvd till Dani D:s kommande skiva från Wall Enberg.

Målgruppen fem till femtonåringar torde bli tillfredställd liksom flera medföljande föräldrar som åtminstone kan småle åt de vuxenskämt som lagts in då och då.


Om författaren

Författare:
Per Hånell

Om artikeln

Publicerad: 19 jan 2006 22:25

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: