sourze.se

Costner & Allen riktigt trovärdiga

Maken i en medelklassfamilj i Detroit försvinner tillsammans med sin svenska sekreterare och modern till fyra döttrar bryter ihop. Sömnigt drama förvånar.

DVD-tips

Titel: The Upside of anger
År/land: 2004/2005, USA
Genre/speltid: Drama, 111 min.
Skådespelare: Kevin Costner, Joan Allen, Keri Russell, Evan Rachel Wood, Alicia Witt, Mike Binder, Erika Christensen m.fl.
Betyg: G/VG


Det som jag först trodde var en dålig kopia av Sofia Coppolas "Virgin Suicides" för övrigt en bra film om självmord och tonårsförvirring visade sig vara ett riktigt fint drama. Kevin Costner som alkoholiserade grannen och före detta basebollproffset Denny Davies förälskar sig i mamman Terry Ann Wolfmeyer Joan Allen spelar ännu en gång bitter och sargad precis som hon gjort hundra gånger tidigare som genomgår sitt livs största prövning: att bli övergiven och ratad.

En av döttrarna blir sjuk av stress och belastningen på mamman ökar än mer för att sluta i ett crescendo då maken återfinner sig men på ett helt annat sätt än någon anat. En annan dotter får ihop det med en medelålders man Mike Binder som tröttnat på bittra medelålders kärringar och suktar efter lammkött till mamma Terrys förtret. Den tredje dottern får barn och gifter sig medan den yngsta förälskar sig i en homosexuell pojk som älskar att röka på och hoppa bungy jump.

Utan att avslöja upplösningen kan jag bara säga att detta dvd-tips förvånar och är värt att ta på allvar. Detta trots att den ojämne Costner dominerar berättelsen som medverkat i många floppar Postman, Waterworld och framgångar JFK, De omutbara, A perfect world.

Joan Allen liksom döttrarna Keri Russell, Evan Rachel Wood, Alicia Witt och Erika Christensen gör fina skådespelarinsatser och en och annan liten specialeffekt förvånar mitt upp i den norenska realismen.

Avsaknaden av moralkakor och pretentiösa tal höjer ribban något ytterligare och ett sömnigt eftermiddagsdrama blir något av en skön romantisk melodram som rekommenderas då snön yr utanför fönstren.


Om författaren

Författare:
Per Hånell

Om artikeln

Publicerad: 14 jan 2006 19:55

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: