sourze.se

Framtidens jobb - telefonförsäljare

Nu stoltserar Ams med att det kommer in så många nya jobb till arbetsförmedlingen - en ökning med 40 sedan förra året.

Oj, det låter ju fantastiskt! Vilka sorts jobb är det då som trillar in på platsbanken? Jo, till stor del telefonförsäljare och barnskötare.

Telefonförsäljare anser jag är Sveriges svar på strandförsäljare i Thailand. Den enda skillnaden är att vi inte har någon strand att gå på - vi har telefoner istället. Bemötandet blir däremot ofta detsamma. Är det såna prånglare vi ska bli i Sverige? Är det framtidsjobbet för Sveriges ungdomar? Ringa runt och terrorisera andra människor med produkter, den ena mer obskyr än den andra.

Företagen efterlyser personer med "skinn på näsan". Översatt: någon som klarar av att få en lång harang svordomar i örat av irriterade personer. Det borde heta någon som har "skinn i örat" istället. Dessutom krävs det av dig att du ska vara "oerhört tävlingsinriktad, aktiv och uthållig". Jodå, vi förstår vinken.

Min kompis driver ett företag. Det finns ingenting som hon blir så irriterad på som när det ringer försäljare. Hon blir avbruten varje dag av minst tio telefonförsäljare och hon orkar inte längre vara trevlig. Men, det är där framtidsmarknaden ligger! Så det är bara att tugga i sig och svälja - eeh… jag menar sälja.

Jag har själv arbetat en kort period som telefonförsäljare. Jag skulle sälja inbrottslarm. Bredvid telefonen hade jag en förtryckt checklista som företaget använde. När kunden började tveka, skulle jag använda mig av de retoriska argument som fanns på listan. Typ: "Jo, men reser inte hunden med er på semester eller…?" Det var pinsamma motfrågor och det tog emot att behöva använda dom. Jag gjorde det bara då chefen var inne i rummet. Jag tyckte annars att jag ganska snart kunde HÖRA om kunden var intresserad eller inte.

Larmen visade sig dessutom vara svindyra jämfört med konkurrenternas och efter bara två veckor insåg jag att jag inte kunde hålla skenet uppe. När en kund frågade mig varför i helvete han skulle köpa mina produkter, när ett annat företag erbjöd i stort sett samma produkter för halva priset, sa jag bara:

Jamenvisst! Jag håller fullständigt med dig. Varför ska du köpa det här larmet?Och varför ska jag jobba här? Jag slutade samma dag. Det går inte att sälja en produkt du inte tror på om du inte är en sån där som kan sälja bajs på burk.

Förskoleplatserna då? Jo, just nu skyfflas det ut pengar till landets alla kommuner. Det ska anställas mer personal till förskolorna vilket i och för sig är bra. Men sedan då - ni vet när sossarna vinner valet - kommer en nedmontering då eller...?

Jag lovar att dom på Arbetsförmedlingarna runt om i landet har fått direktiv om att förmedla vilket jobb som helst - även om det så är att sälja jultomtar i februari, på natten, med provisionsbaserad lön. Alla jobb tas emot med öppna armar. Allt för att ge sken av att vindarna nu äntligen har vänt.
Det är ju tur att prostitution fortfarande är olagligt… Hur skulle en sådan platsannons se ut förresten?

Dina egenskaper:
Du är social och utåtriktad.
Du har lätt för att skapa nya kontakter och nätverk.
Du klarar av att ha många bollar i luften - att vara spindeln i nätet.
Som person är du serviceinriktad, professionell och flexibel. Du har förmåga att anpassa dig och ser en utmaning i att göra kunder nöjda.
Ja tjena!


Om författaren

Författare:
Anna Drangel

Om artikeln

Publicerad: 13 jan 2006 10:41

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: