sourze.se

Kommissionens rapport gnistrar

som en diamant.
Rapporten visar tyldigt var bristerna i kommunikationen har skett. Två specifika händelser lägger jag särskilt på minnet...

Har nu skummat igenom kommissionens rapport kring turerna vid Tsunamin förra året. Jag är imponerad. Dokumentet är välbalanserat, ödmjukt, tydligt och framförallt välskrivet. Ett dokument väl värt att läsa.

Tydligt framgår av dokumentet att de stora bristerna kring handhavandet av katastrofen i första hand handlar om dålig kommunikation. Eller helt brist på kommunikation, skulle jag vilja påstå.

Med tanke på det stora antalet drabbade efter denna katastrof är ett dokument som tydligt påvisar dessa brister, något som kanske återställer gemene mans tro på en väl fungerande demokrati. Dessutom kan en sådan här tydlig genomgång av de faktiska skeendena vara något som förbättrar chanserna för en smidigare och mer flexibel katastrofhantering i framtiden.

Vad man kan oroa sig för är att med en ursinnig folkmassa som är drabbade av förlust av anhöriga är det lätt att ge utpekade personer skuld, inte bara för ett senfärdigt agerande, utan skulden för hela katastrofen. Det gäller verkligen att hålla isär begreppen. För även om ett svenskt agerande kunde ha kommit tidigare, så skulle många av de drabbade ändå ha utsatts för stort lidande.

Trots detta ser man ändå tydligt i rapporten om var bristerna i kommunikation har skett. Två specifika händelser lägger jag särskilt på minnet. Fanns det t ex en telefonkontakt mellan Hans Dahlgren och Lars Danielsson strax efter katastrofen och fick UD en förfrågan från resebolagen på måndagskvällen? Uppgift står mot uppgift.

Vad man dock ska ha i minnet när man kritiserar regeringen är att det lika gärna kunde ha hänt en borgerlig regering. Men faktum kvarstår - nu var det ju faktiskt socialdemokraterna som satt vid makten. Vissa påpekar ibland att socialdemokratin har blivit alltmer hierarkiskt, huruvida detta har påverkat de olika kontakterna mellan berörda personer över julhelgen är svårt att avgöra, men visst kan det ha påverkat hur de olika parterna agerade.


Om författaren

Författare:
Anna Drangel

Om artikeln

Publicerad: 01 dec 2005 16:25

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: