sourze.se

Det är inte olagligt att vara en skitstövel

Häromdagen i "100 Höjdare" så satt Filip, Fredrik, Martin och Anders Timell och hade ett grabbigt självbelåtet program där man i stort sett bara ägnade sig åt att vara elak.

Det är inte olagligt att vara en skitstövel. Har tidigare skrivit om hur hårt allt i samhället blivit och det verkar som att detta faktum triggar mig till att skriva något ytterliggare.

Skratt på annans bekostnad har alltid fått mig att må dåligt. Är ibland överdrivet moralpredikande, men ibland kan jag inte låta bli. Är måhända en ängslig romantisk nostalgiker, men är hellre det än en cynisk skitstövel.
Såg för några dagar sedan programmet "100-höjdare" med Filip och Fredrik. Fick en lite skämd smak i munnen efter att ha sett programmet. Har ofta skrattat eller upprört mig över deras program där de driver med moral, gör reportage där själva programidén bygger på gottandet i mänskligt förfall, lyteskomik och tragiska människor. De ställer värderingar på kant och gör precis tvärtom emot vad som man kan tycka är rätt. Ofta har deras program varit på gränsen mellan ytterst underhållande och jävligt elakt. Mycket av det som de gjort har varit nyskapande, intelligent, vasst och väldigt kul. Det ska jag inte sticka under stol med. Men skrattet sätter sig ofta i halsen och är inget må-bra skratt.

Efter att ha sett dem och andra liknande "moderna" humorprogram, så börjar jag bli jävligt less. Har faktisk börjat reta mig något infernaliskt på de där elaka förväxta småungarna. Jag vet inte, men mitt intryck är att de är rätt så osympatiska människor helt enkelt. De påminner om Beavis och Butthead på MTV. De spelar ingen roll vad man visar dem så skrattar de. Den, till en början uppfriskande, totala avsaknaden av moral, står mig nu upp i halsen.
Häromdagen i "100 Höjdare" så satt Filip, Fredrik, Martin och Anders Timell och hade ett grabbigt självbelåtet program där man i stort sett bara ägnade sig åt att vara elak.

Nalle Knutsson, en person som jag faktiskt, trots sin underliga framtoning, kan känna sympati inför, skulle man givetvis häckla och göra sig rolig över. Ungefär som de tuffa grabbarna mobbade skolans tönt i småskolan. Det har stått på löpsedlarna att Nalle skulle adoptera en 30-årig man ifrån Indien, men fick avslag. Det var inte det faktumet som fick mig att reagera utan att det att de kunde skratta så in i helvete när Anders Timell, som jag har för mig driver krog på Östermalm, hånfullt påpekar att Nalle, som är känd för sin önskan om att få vara flärdfull och glamorös, minsann bara bor i en sketen lägenhet någonstans i Gullmarsplans sämre områden. Då börjar jag må illa. För det är inte ens humor. Bröderna Timell fnissar förnöjt och programledarna leker apa. Man får lust att örfila upp dem alla fyra.

Man kan tycka mycket olika om olika människor men det värsta jag vet är människor med, nåja, inflytande som gör sig roliga åt andras svagheter och underligheter. Man har alltid ett val, ett val att vara en osympatiskt jävel eller en människa som inte sparkar på andra. Ännu mer illa mår jag när Martin Timell, präktigt och självgott berättar att faktiskt, alla människor ju inte kan vara hemmafixare, händiga och ta hand om sin familj. Fy fan, vad självgod han är, mannen som talar bebisspråk i alla tv program. Martin, som alltid framställt sig själv som puttrigt småmysig i tv, med sin babyröst, svensson-framtoning, visar precis vad han är i det här programmet. En vanlig sketen, elak och inskränkt Svensson som ojar sig över Carolas frikyrliga hulkande, på en 16-år gammal inspelning. Oj, oj oj, vad hemskt han tyckte att det var, den präktige Martin. Hjärntvätt, fanatism, mass suggestion, sektbildning, förvrängd och polär världsuppfattning är ytterst obehagligt. Det var bara det att här spelade de upp en 16-år gammal inspelning, en händelse tagen ur sitt sammanhang, omöjlig att göra en rättvis bedömning av, ett fult påhopp att spela upp en inspelning ämnat för några få, fångat i ett känsligt tillfälle.

Av någon anledning kommer jag att tänka på när den där Paris Hiltons pojkvän smygfilmade henne när han blev avsugen och sedan sålde filmen för pengar. Ruttet är ordet jag söker. Filip och Fredrik är ungefär lika sympatiska som han. Den omoral som tv-bolag idag visar har jag också tidigare skrivit om. På beskedet att Carola känner sig kränkt och har kontaktat sin advokat, svarar presschef Per Lorentz enligt Aftonbladet, "att Carola tycker att det är pinsamt är inte samma sak som att något olagligt har skett". Det tycker jag återigen påvisar att moralbegreppet blivit något förlegat och inskränkt. Så jävla ledsamt. Vuxna visar på bästa sändningstid hur man ska behandla andra. Som skit. Det är inte olagligt att vara en skitstövel.

Filip och Fredrik har byggt större delen av sin karriär på att utnyttja och göra sig roliga över andra människors "patetiska" drömmar, deras utsatta position och misslyckade liv. Det har varit avdankade föredettingar som till exempel ensamma och olyckliga före detta porrstjärnor, alkoholiserade hårdrockssångare, troende sökare, nerknarkade c-filmstjärnor eller vilsna figurer som Nalle Knutsson, som önskar han vore en berömd, glamorös, rik och flärdfull diva. Alla har "Beavis and Butthead" fånigt gnäggat åt. Dekadens och förfall har blivit familjeunderhållning.

Några komiker som jag ser upp till, till exempel Killing-gänget, har gjort många produktioner där udda personer figurerat. Visa produktioner är något av det mest roliga och tragikomiska som någonsin gjorts i Sverige. Ensamma töntar, utvecklingstörda byfånar, ensamma fåordiga norrlänningar, patetiska torskar som köper kärlek, psykotiska enstöringar etc. Skillnaden är dock att det som Killing-gänget, ofta smärtsamt pricksäkert har skildrat, har gjorts med värme och en känsla för livet och människan.


Om författaren

Författare:
Johan Engström

Om artikeln

Publicerad: 01 dec 2005 23:12

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: