sourze.se

Den kristna tiden har börjat

Förra söndagen var det Domsöndagen. Hu så hemskt. I söndags började det nya kyrkoåret med att vi Adväntar på Jesus födelse.

Miljoner strupar har sjungit "Bereden väg för herran". På gammelsvenska.

Domkyrkor och kapell hade nog miljonpublik i söndags. Ytterligare några miljoner svenskar kommer att följa advent och jul i alla slags media. Carolor och dansband av alla de slag kommer att förkunna "Fröjdas vart sinne, julen är inne". Ja även om det inte stämmer med de flestas verklighet. Kristna körer har många att tävla mot nu.

Oden och Tors gamla hednaland får nu stryka på foten några månader för att återkomma med fruktbarhetsriter senast vid midsommar. "Kristus bor ibland oss än" är mångas övertygelse mitt i vintern och det tänker de oblygt visa för alla och envar. Våra fönster kommer att fyllas av Betlehems-stjärnor och ljusstakar. Balkonger kommer att garneras med tusentals ljuspunkter. Helst dock inte så många som i USA, Utan tvekan Största Ansamlingen av ljus.

Vore det inte för alla Mammons Tempel i våra köpcentra så skulle Kristus ha vunnit på alla kategorier. Ljus, sång, högtidlighet, budskap, värme, släktkänsla osv. Mammon har tagit Tomten i sin tjänst. En liten ondsint varelse som försnällades av vykortsmakare Jenny så att han snart platsade i kristna sammanhang. Men det finns kristna familjer som inte riktigt litar på den rackaren. De håller liksom garden uppe.

Det här med Jesusbarnet är inte problemfritt det heller. För det finns vuxna som älskar detta lilla barn, men som aldrig lär sig att tycka om den vuxne Jesus. Han är liksom lite för komplicerad. Inte så "himla" logisk alltid. Fridsfurste som skrämmer slag på penningmäklare och entreprenörer i självaste Templet. Köpmannaförbundet satsar nog hellre på Tomten. Han gör aldrig några oöverlagda uttalanden som kan störa kommersen.

Bah ska leda julen i SVT. Inte Bu. De sista pengarna har gått till julklappar. Barn som redan har hundra leksaker för mycket, enligt flera undersökningar, får ännu fler. Jag har redan fått sju leksakskataloger. Det kommer att bli ett prasslande och skrikande på julafton. Folk kommer att först rapa och sedan få huvudvärk av all förbättrad glögg. Kanske lite mer frid på Juldagen då alla är utmattade. Kanske lite julotta. Kanske köptemplen är stängda ett dygn? Får man hoppas det?

Ja så kommer då Trettondagen med vise män, sen kommer Påsk med svårt budskap, sen kommer Pingst med ande och eld. Därefter är den kristna tiden över för i år.


Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 01 dec 2005 23:16

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: