sourze.se

Corpse bride - en brud för mycket

Förra gången möttes Jul och Halloween. Nu möter de levande de döda.

Film: Corpse bride
Genre: Animerad, barnvänlig skräck/komedi/musikal
Regi: Tim Burton och Mike Johnson
Land/år: USA. 2005
Röster: Johnny DeppVictor Van Dort Helena Bonham Carterlik Emily Watson Victoria Everglot Albert Finney Finnis Everglot Tracey Ullman Hildegarde Christopher Lee pastor Galswells med flera.
Betyg:MVG

Denna "Burtonska" stop-motion-animerade film bygger på en rysk folksaga och handlar om den unge Victor Van Dort som av misstag friar till ett lik i brudklänning. Ärlig, artig och konflikträdd vill han återställa vad som fel blivit och försöker blidka sin döda brud, sina föräldrar som vill gifta bort honom för att komma åt en adelstitel samt få sin faktiska kärlek Victoria Everglot.

Likheterna med Burtons tidigare mästerverk "A Nightmare before Christmas" från 1993 är slående. Där mötte de udda karaktärerna från Halloweenlandet nissarna i Jullandet till Danny Elfmans geniala melodier och sångtexter. I Corpse Bride är det de levande som får besök av de döda och de rika som gifter sig med de fattiga. Ytterligheterna tycks alltid fascinera Burton som dock alltid draperar sina drömska sagor i slöjor av olycklig kärlek.

Efter fullpoängare som "Big Fish" och "Kalles Chokladfabrik" kan man bara fråga sig hur länge ska Tim Burton orka leverera mästerverk på mästerverk?

BETYG: MVG


Om författaren

Författare:
Per Hånell

Om artikeln

Publicerad: 23 nov 2005 23:58

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: