sourze.se

Trojkan i USA - en katastrof

Vad våldet har skapat är vanskligt och kort, det dör som en stormvind i öknen bort.

I dag tror fler än hälften av befolkningen i USA att George W Bush förde allmänheten bakom ljuset i Irakfrågan.

Några kopplingar till al-Qaida fanns inte. Inte heller fanns några massförstörelsevapen. President Bush ljög medvetet när han påstod att Saddam Hussein var i färd att tillverka kärnvapen.
Den amerikanska administrationen börjar avslöjas som ett gäng skjutgalna, lögnaktiga kapitalister beredda att begå svåra brott mot mänskligheten, för oljans skull och i profitens intresse.

På kort tid har exempelvis president Bush usla presidentskap kritiserats av en rad tunga namn i USA. Och det är inte administrationens brist på empati, fantasi och handlingskraft i samband med orkanerna som utlöst kritiken.

Vissa kritiker kommer från Bush eget läger. Man menar att presidenten förvandlat USA till ett land bortom de värden amerikanen i gemen står för. Demokrati, frihet, mänskliga rättigheter och öppenhet.

Två ärrade och konservativa generaler militärstrateger åt en rad presidenter klev nyligen fram i rampljuset. Det var Larry Wilkerson och Brent Scrowcroft som konstaterade att Bush & co dragit USA in i en katastrofal situation genom kriget i Irak. Men generalerna med insyn i Vita Huset avslöjade också vad många redan anat, att Bush är en trött rikemansgosse som hamnat fel i tillvaron och att det inte är han som styr USA.

Generalerna påstår att Vita Husets egentliga härskare är Dick Cheney, Donald Rumsfeld och Condoleezza Rice. Samma sak har tidigare skrivits av flera andra, exempelvis Seymour Hersh, journalisten som avslöjade Abu Ghraib-skandalen.

Denna styrande trojka tillhör alla den neokonservativa skara som vill ha ett amerikanskt globalt herravälde, med extrem marknadsliberalism som grund.

Neokonservatismen innebär en återgång till feodalismen, med mer eller mindre livegna människor utan arbetsrättsliga skydd. Vanliga människor ska vara kapitalets kanonmat, helt enkelt.

Samtidigt som generalernas kritik blev känd klev också förre Cia-chefen, amiralen Stansfield Turner in i debatten.

Han anklagade vicepresident Dick Cheney för att vara "vicepresident för tortyr". Turner bekräftade att USA har koncentrations och tortyrläger spridda världen över, också i Europa. Vi minns att Hitlers, Stalins och USA-stödda Pol Pots utrotningsläger också länge var hemliga. Även där spärrades folk in på grund av sin ras, tro eller för att ha uttalat fria tankar.

I USA diskuteras nu möjligheten att åtala president Bush för både det ena och det andra. En fråga som inte tagits upp är vad som ska hända ledarna i andra länder som ställt upp på Bush kriminella aktiviteter samt spridit lögnerna till sina väljare.

Intressant blir också vilken sorts pudel Bombhögerns Vänner på DN, SvD och Expressen så småningom tänker använda sig av när fiaskot uppenbaras även för dem.

Såna som Staffan Heimersson förefaller redan ha förberett sig, hans artikel med rubriken "Ge kriget en chans" kan jag inte längre hitta på nätet. I den spred han tron att araber som ogillar Saddam Hussein med automatik älskar USA och skulle möta dess soldater som befriare. Kan det bli tramsigare?

Den starkaste kritiken mot Bush kommer dock från förre presidenten och fredspristagaren Jimmy Carter. Carter hävdar att Bush & co raserat grundläggande amerikanska värden som fred, ekonomisk och social rättvisa, medborgerliga och mänskliga rättigheter, samt värnandet om miljön.

Den amerikanska allmänheten har vaknat. Precis samma sak hände under Vietnamkriget. Den gången fällde krig och kriminalitet sittande president. Möjligheten att samma sak sker igen har ökat väsentligt.

Men denna gång är det annorlunda, farligare. För faller Bush ersätts han av Dick Cheney, ett öde värre än döden för oss som ännu lever.

Om författaren

Författare:
Roger Lord

Om artikeln

Publicerad: 21 nov 2005 22:37

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: