sourze.se

Galen Gilliam bäst

Terry "the Fisher King" Gilliam får Stockholm Visionary Award 2005, vid Stockholms filmfestival.

Publiken på Röda Kvarn lyssnar intensivt medan
världsregissören Terry Gilliam rörd tackar svenskarna för att alltid ha uppskattat hans kontroversiella filmer genom åren.
- Jag blir lätt besatt av något och har svårt att släppa det, och verkligheten har alltid tyckts mig mindre intressant än fantasin. När jag drömmer kan jag flyga men när jag vaknar på morgonen så kan jag bara borsta tänderna.

Aktuell med filmen "Bröderna Grimm" är nu Gilliam efter flera år i onåd med Hollywoods stora filmbolag återigen "het" som han själv beskriver det.
- Under produktionen av "Grimm" försökte jag att lyssna mer på producenterna och arbeta för pengar men det är inget jag egentligen klarar av. Om jag inte tror på ett manus så gör jag inte. Regissören berättar att han blev erbjuden att göra filmerna "Troy", "Forrest Gump" och "Mr and mrs Smith" men avböjde.
- "Troy" är modern macho-bullshit och "Forrest Gump" kändes för sockersöt. "Mr and mrs Smith" är så dålig att jag inte ens övervägde att regissera, säger han, dricker mer mineralvatten och försöker flytta fokus från sig själv.
Någon ur publiken frågar vad Gilliam planerar i framtiden och då avlöjar han att han redan nästa vecka ska på ett möte angående inspelningen av "Don Quijote", ett projekt som Gilliam aldrig fick genomföra då filmbolaget inte trodde tillräckligt på idén.

Problemet med att finansiera filmer som inte passar in i mainstreamfåran genomsyrar hela Gilliams karriär och är något han gärna pratar om även denna gång.
- På något vis lyckades jag besegra systemet då jag vann mot Universal som slutligen gav ut "Brazil" men tyvärr blev det bara en kritiksuccé, publiken svek.

Den pigge och artige engelsmannen verkar inte sakna Monty Python-tiden men talar varmt om sina gamla kollegor som John Cleese med flera och hyllar alltid komik och fantasi framför profit och berömelse.
- Ett genomgående tema för både Monty Python-gänget och mig själv är den lilla människans kamp att frigöra sig. Han medger öppet att han inte gillar filmer som "Star Wars" och förlitar sig inte bara på specialeffekter utan föredrar ett bra manus och berömmer manuset i "The Fisher King" som han fastnade för direkt.
- Jag skriver nästan alltid mina egna manus nu för tiden, säger han och berättar att all animation som han gjorde under Mony Python-tiden knappast var hans förstahandsval utan snarare nödlösningar.

Det ryktas även att mästerregissören ska göra är en uppföljare till "Fear and loathing in Las Vegas" och eventuellt en filmatisering av någon bok av författaren Terry Pratchett.
- Det vore roligt att arbeta med Johnny Depp igen, jag tycker att han är ett geni. Men han spelar bara in piratfilmer nu. syftar på Pirates of the Caribbean 1 till 3

Att priset för vision och skaparglädje går till Gilliam känns helt rätt och de stående ovationerna hinner inte sluta innan den lilla, stora, mannen försvinner med guldhästen i sin hand.
- Kanske innehåller den små greker som bryter sig ut i natt, skrattar han och kliar sig nervöst på armen.


Om författaren

Författare:
Per Hånell

Om artikeln

Publicerad: 19 nov 2005 17:12

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: