sourze.se

Skyttegravar mellan människor

15 år med programmet Efterlyst har lärt oss att ändamålet helgar medlen. Hasse Aro är med och skapar det kalla samhället.

När man blir våldtagen hörs det alltid spännande musik i bakgrunden. Pirrande, förväntansfulla toner så man fattar att nåt dramatiskt ska hända. Och när man sitter bakbunden och med munkavle på lagret medan rånarna tar för sig av godsakerna kan man alltid glädja sig åt att det kommer se snyggt ut på tv.

Snabba musikvideoklipp så våldet blir lika ballt som i en Hollywoodproduktion. Snygga hästsvanspoliser som svarar i telefoner bland flimrande hi-techskärmar. Det piggar naturligtvis upp den trygga men tråkiga kvällen i finsoffan.

Vi vet att det är underhållning sminkat till samhällsprogram. Konceptet är snart lika gammalt och välkänt som majstången, tomten och små grodorna. Det var länge sen det var kontroversiellt. Och det är just det som är så illa. Efterlyst är inte längre ett program man kan jämföra med andra snaskiga tv-koncept. Det är en institution. Och därför faller domen så mycket tyngre.

På Efterlysts hemsida skriver Hasse Aro: "Vårt jobb är inte att sätta dit brottslingar. Vårt mål är att återupprätta offer. Det är därför vi gör programmet."

Hasse Aro ljuger. Han ljuger och hycklar sig till höga tittarsiffror och tv-priset Kristallen. Utmärkt. Dunka bödeln i ryggen och ge honom en medalj. Vad Efterlystredaktionen egentligen gör att är gräva skyttegravar mellan människor. Djupa som avgrunder. Efterlyst återupprättar inga offer. De gör snygg tv av tragiska händelser och tjänar bra pengar på det. Så långt är kanske allt väl. Men det får följder och Aro liksom alla andra makthavare ska ta konsekvenserna av sina handlingar.

Jag mailade Efterlyst och frågade hur många brott de menar sig ha löst. Producenten Anders Wahlund svarade med siffran 2 500 fall. Håhåjaja. Vad är den siffran mot allt elände de är med om att skapa?

Hasse spänner ögonen i tittaren och säger nåt om att nu ska vi ta fast dom här. Och det är allt vi framför teven hör. Dom. Dom där. Så fungerar människor. Ett inslag som bara visar ett dramatiserat dåd, Aros allvarliga röst och kanske en intervju med offret i motljus och sen uppmaningen. Nu tar vi dom. Dom där.

Efterlyst är ett upphöjt tv-program. När de år efter år pumpar ut samma ensidiga information så tror vi att det är hela sanningen och ingenting annat än sanningen. Behöver vi mer sånt? Behöver vi mer vi och dom-mentalitet? Behöver vi ytterligare redigerade formuleringar som egentligen betyder bunta ihop dom och… ?

Ska man dalta med brottslingar då? Nej. Ska man inte ta fast kriminella personer? Jo. Men man ska inte heller applådera när Hasse Aro låter ändamålet helga medlen. Hyckleri maskerat till välvilja och pengar på banken.

Då man tittar på programmet så kan man inte låta bli att undra varför Leif GW Persson alltid flackar med blicken och aldrig kan se Aro rakt i ögonen när de pratar. Jag tror han skäms. Han borde skämmas. Efterlyst är med och skapar det kalla samhället. Mot det står sig siffran 2 500 slätt.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

För hardcorefansen:

Länk: efterlyst.tv3.se


Om författaren

Författare:
Jonny Berg

Om artikeln

Publicerad: 08 nov 2005 02:36

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: