sourze.se

Jag bär inte det vita bandet

Aftonbladet stöder kampanjen "Vita bandet", en symbol som visar att man inte accepterar mäns våld mot kvinnor. Men vad ska jag, som inte accepterar våld överhuvudtaget oavsett kön bära för symbol?

Jag accepterar naturligtvis inte mäns våld mot kvinnor. Men jag vill inte uttrycka mig med de orden, eftersom formuleringen antyder att det finns skillnader och olika värderingar för våldet beroende på vem eller vilka som utövar det och vem eller vilka det är riktat emot. Så är det inte. Våld är våld och därmed oacceptabelt - oavsett vilket kön våldsbrukaren och offret har. Ändå väljer Aftonbladet att genom kampanjen "Vita bandet" enbart fördöma mäns våld mot kvinnor...

Vad tidningen därmed gör, är att öppet göra skillnad mellan mäns våld mot kvinnor och andra former av våld. Och vad är egentligen skillnaden mellan att en kvinna blir utsatt för våld, och att en man eller ett barn blir det? Vilken betydelse har det egentligen om det är en man eller en kvinna som slår? Menar Aftonbladet att det är mer accepterat att en man blir misshandlad av en kvinna eller av en annan man, för den delen än att en kvinna blir misshandlad av en man? Är kvinnors våld inte ett problem? Och kan inte män, barn och äldre vara offer, likaväl som kvinnor kan vara det?

Att driva en stor kampanj mot våld är naturligtvis bra eftersom våldsbruket måste motarbetas. Grundtanken är bra. Men vilka signaler ger det egentligen till våra barn och ungdomar när den stora kampanjen säger "Mäns våld mot kvinnor får inte accepteras" medan övriga former av våld ignoreras? Vad tror ni att alla manliga våldsoffer, för att inte tala om alla misshandlade barn, tycker om en kampanj som denna?

Jag accepterar inte våld överhuvudtaget, oavsett könet på den som utövar våldet - och oavsett vem eller vilka våldet är riktat emot. Och därför kan jag inte heller stödja en kampanj som gör skillnad mellan olika sorters våld. Jag kan inte stå för de värderingarna, även om jag håller med om sakfrågan. Resultatet blir att jag inte heller vill bära symbolen för värderingarna "Vita bandet".

På Aftonbladets kampanjsida står det:

"Med en enkel symbol kan du tydligt visa att du är en man som tänker gripa in när en kvinna riskerar att bli utsatt för en våldtäkt."

Vilken symbol ska då jag bära, om jag vill visa att jag är en person som tänker gripa in när en annan person riskerar att bli utsatt för våld - oavsett kön, ålder, hudfärg, sexuell läggning och andra definitioner som människor älskar att dela upp sina medmänniskor i?


Om författaren

Författare:
Andreas Viklund

Om artikeln

Publicerad: 03 nov 2005 18:17

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: