sourze.se

Blir det någon europavision?

I mars skrev ett antal tunga socialdemokrater en debattartikel i DN, angående en socialdemokratisk europavision.

Samtliga undertecknare var för europasamarbetet och trötta på partiets passiva ställningstagande i projektet.

De vädjade om en utarbetad vision att ta ställning till vid höstens partikongress, som nu hålls i Malmö. För en person med ändamål: demokratisk vitalitet, väckte artikeln stor entusiasm och en förhoppning om två olika visioner ställda mot varandra; en borgerlig och en socialdemokratisk. Sedan dess har det varit tyst om den s-märkta visionen.

Idag fredag 28/10 meddelar SSU att de kommer att lägga förslag om: åldersredovisning på valsedlarna och ett införande av ungdomslöner. Om moderpartiet är rabiata i sina jämställdhetsförslag är ungdomsförbundet det än mer. Ibland förundras jag över hur unga människor kan vara så naiva och sätta så stor tilltro till politisk maktövning och lagstiftande som medlemmarna i SSU. Men liksom moderpartiet utnyttjar SSU:arna staten som maktapparat.

Annat är det med Junilistan JL som nu ska ragga unga väljare. Paritets väljargrupp har hittills bestått av pensionärer och jägare i Dalsland. Som de flesta populistpartier till höger om S –jag vågar beskriva dom så, trots hr Lundgrens tvärpolitiska försäkran –utgör dessa oftast en dragningskraft på de äldre. Exempelvis gråsossar som är missnöjda med välfärdsstaten kontra skattetrycket. Eller konservativa borgare som anser moderaterna alltför inställsamma till EU och globaliseringen.

Dessvärre är det inte troligt att JL lyckas varva unga väljare, eftersom det är ytterst få i denna väljargrupp som har den svart-vita bild av europasamarbetet, som partiet har. Det var mest unga som röstade ”nej” till EU och EMU. Unga väljare som är för EU röstar med all sannolikhet också på partier som är för europaprojektet och det är dessbättre otänkbart att dessa skulle överge sin röst åt ett populistparti. De som är emot EU röstar möjligen Centern och vänsterut. I klartext:
Antingen är man för EU och röstar på ett etablerad ”ja-parti”, eller så är man emot EU och röstar på ett etablerat ”nej-parti”. Den svart-vita vision Junilistan har lär inte fångas av unga väljarna.

P.S. För drygt en vecka sedan skrev fyra fackliga förbundsordföranden en debattartikel i Dagens Nyheter om en socialdemokratisk subventionering av hushållsnära tjänster, vilket skulle ge nya jobb. Det ska bli spännande att se om ärendet tas upp på sossekongressen i Malmö.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 01 nov 2005 17:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: