sourze.se

Idioternas kärlek är lönsam

Tidigare har jag skrivit att Sverige är ett "Paradis för idioter". Nu är saken bekräftad. Linda Skugge är kandidat till Stora journalistpriset.

I ett land där majoriteten av folket består av idioter kan självfallet vad som helst hända. Och det gör det också. Linda Skugge har nominerats till Stora journalistpriset. Detta kan bara ske i ett land där all sans och vett försvunnit, där förnuftet besegrats.

Dessutom, som grädden på moset, är hon nominerad i klassen "Förnyelse". Självfallet är detta inte Linda Skugges fel. Skulden har en omdömeslös prisnämnd.

Får Linda Skugge priset är ribban lagd. Journalistpris kan vem som helst erövra. Man behöver inte veta något om källgranskning, man behöver inte längre vara påläst, man kan häva ur sig vad som helst och journalistiken man bedriver består mest av hjärnspöken.

Som nu senast. Linda Skugge rapporterade hemma från teveapparaten. Hon såg programmet Debatt. Hon studerade studiopubliken. Hennes rapport löd, moderaterna "skrämmer folk med sina vansinniga blickar och ordet valfrihet som enda argument. Ordet ´valfrihet´ är helt tomt".

Liksom alla andra populister är hon ett rö i vinden. Några veckor tidigare hade nämligen samme Skugge i en krönika avslöjat att hon i själva verket är moderat eller modde som det heter i hennes kretsar under rubriken "Moderat för att överleva". I en krönika som hyllade "Fredde" berättade hon varför. Har inte Linda Skugge en vansinnig blick, förresten? Då så.

Hon är anti-intellektuell och omogen men påverkar mängder av tjejer som försöker tänka som hon. Hur tänker hon? I en teveintervju sa hon att hon överhuvudtaget inte tänker, hon hinner inte, har för mycket att göra.

Linda Skugge är ständigt uppkopplad. Varje liten sak måste hon kommentera offentligt, ungar som bajsar eller spiller mjölk eller om flunsan på dagis. Jag kollade nyss hennes bloggsida. Nu på morgonen har någon som heter Ebba haft åsikter om Zlatan och hans fästmö.

Linda Skugge rycker ut för att tillrättavisa Ebba:

"Ebba är impad över paret Zlatan och Helena Segers trendiga stil. Zlatan är 24 bast och Seger är medelålders 35. Kolla på bilden noga, vad har hon på sig? Kolla skorna! Det hänger konstiga snören och tampar. Inte snyggt. Och håret!
Det värsta som finns är medelålders människor som klär sig som tonåringar. Zlatan har minst tio år på sig att sätta på sig vad han vill. Men Helena Seger, herregud, hon ser ju bara tragisk ut!"

Sånt snack har medelklassens bortskämda småbrudar alltid ägnat sig åt. Men Linda Skugge själv är ju en bra bit in i medelåldern och liknar mest en övervintrande punkbrud. Vad är hon då i sina egna ögon? Någon som är "det värsta som finns" eller ser "tragisk ut"?

Linda Skugge avskyr alla som ger intryck av att veta något om livet och själens obotliga ensamhet. I hennes värld finns bara spyor och mensblod och andra idioter. Hon skriver om män och framförallt om äldre män. Hon hatar dem. Men vad fan vet hon om män? Och vad fan vet hon om äldre män?

En man hon hatar mer än andra män är Ulf Lundell. I Lundells senaste bok Värmen sitter huvudpersonen och hans kompis Bull i en kåk på Rivieran och pratar om varför de är där.

Bull säger: "Vi står inte ut med att vara däruppe i den där neurosen som kallas Sverige längre. Vi skulle vilja vara där, vi har försökt älska, vi har försökt förstå, vi har tagit det om och om igen, vi har varit uthålliga men vi har blivit tvungna att ge upp till slut."

Så sant som det är sagt. Det är dags att packa resväskan.

Prisnämnden ledamöter: Kjell Carnbro Sundsvalls Tidning, Gunilla Bejbro-Högfeldt Östgöta-Correspondenten, Claes Blom amelia, Carl-Johan Bonnier Bonnier AB ordförande, Elisabeth Bäck Westmanlands Läns Tidning, Cissi Elwin Ica-kuriren, Madeleine Gedin SVT, Daniel Grahn Dagen, Eva Hamilton SVT, Erik Månsson Bonnier AB verkställande ledamot, Sofia Olsson Olsén Norra Västerbotten, Hanna Stjärne Sveriges Radio Ekot, Karin Swärd TV4, Janne Walles Hemmets Journal.


Om författaren

Författare:
Roger Lord

Om artikeln

Publicerad: 28 okt 2005 16:43

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: