sourze.se

Endast arbetstagarens marknad?

Det så kallade friåret blev som väntat ett fiasko.

Logiken att en arbetstagare kan ta tjänstledigt ett helt år för att studera, vara hemma med barn etcetera, höll inte. Det är inte så lätt att hitta en likvärdig ersättare med samma kompetens, som den förlorade och det innebär för arbetsgivaren ekonomisk förlust. Friåret tillkom för övrigt genom ett ultimatum från ett av regeringens tvivelaktiga samarbetspartier: Miljöpartiet.

I torsdags morse vaknar jag till följande nyhet: Socialdemokraterna presenterar ett förslag om att lagstifta så att arbetstagare skall få tjänstledigt för att studera eller "pröva på någonting nytt...", men samtidigt få behålla "tryggheten" det vill säga ha jobbet kvar. Vilket i detta fall skall övergå till ett vikariat åt en arbetssökande. Jojo, det är samma logik som till MP:s friår. Det är bara att ta tjänstledigt, så hittar arbetsgivaren en fullvärdig ersättare –som den ordinarie arbetstagaren – förmodligen lika fort som denna bestämmer sig för att ta ledigt?

Enda sedan 70-talet har S utgått från att arbetsmarknaden bara är till för arbetstagarna. Fackliga beslut innebär ALDRIG negativa konsekvenser för arbetsgivaren. varje förslag som däremot kommer från "Svenskt näringsliv" i allmänhet och från de borgerliga i synnerhet är alltid av ondo.

Ändå finns det inget riksdagsparti som inte vill bekämpa arbetslösheten. Det ena blocket vill skapa arbeten – med arbetstagarens rättigheter i fokus. Det andra blocket vill bryta arbetslösheten med företagarnas vardag i centrum. Enligt en nyligen gjord undersökning som presenterats under veckan, meddelas återigen att de unga har sämst ekonomiska förutsättningar. För ungefär 10 år sedan gjordes samma undersökning och slutsatsen var densamma: Arbetslösheten drabbar värst dom unga. Från Socialdemokratin och vänsterut anklagar man giriga arbetsgivare –uteslutande inom privata sektorn – för att inte anställa unga eller långtidsarbetslösa. Men man utesluter givetvis orsaker som LAS, genomreglerade kollektivavtal och ett alltför högt skattetryck för dessa låginkomsttagare och kommande generations skattebetalare. Under en partiledardebatt i början på hösten avfärdar Göran Persson som vanligt, borgarnas förslag med att ”det innebär samma arbetsmarknadspolitik som i USA, låginkomsttagare måste ha två jobb för att kunna försörja sig”. Än sen?

För att skapa förutsättningar till nya jobb måste politikerna från vänster också sätta sig in i arbetsgivarens vardag. Arbetstagarna har faktiskt vissa skyldigheter mot sin chef och denne rätt att ställa vissa krav på sin arbetskraft. Sålänge röda och gröna politiker ignorerar detta fenomen kan inga nya jobb skapas.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 26 okt 2005 23:56

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: