sourze.se

Spionen som räddade Mao är död

Den kinesiske spionen, hemlige agenten och diplomaten Xiong Xianghui har avlidit i Peking 86 år gammal.

I Svenska Dagbladet den 17 oktober 2005 skriver Ulrika K Engström följande i en dödsruna :

"Xiong Xianghui skulle stiga på en båt till USA när han räddade livet på Mao Zedong. Det var 1947 och Xiong Xianghui hade varit spion för kommunisterna i Cheng Kai-sheks arme i elva år. Just som Xiong Xianghui skulle gå på båten kom Cheng Kai-sheks general fram till honom och berättade att nationalisterna skulle invadera Mao Zedongs bas i Yanan. Xiong Xianghui passade på att skicka ett sista bud till kommunistledaren och steg sedan på båten. Det räddade livet på Mao och gjorde det möjligt för kommunisterna att bilda folkrepubliken Kina två år senare."

Detta skede i Kinas historia var okänt fram till Xiong 1991 publicerade boken "Tolv underjordiska år med Zhou Enlai". Zhou var premiärminister under Maos tid vid makten. Under 1948 var Xiong i USA och tog en magisterexamen i statsvetenskap, vilket kom väl till pass när Folkrepubliken Kina grundades året därpå. Xiong blev chef över utrikesdepartementet och sedan charge d´affaires i Storbritannien under 1960-talet. I början av 1970-talet skulle Xiong spela en roll för att bryta Kinas isolering från omvärlden. 1971 kom Kissinger på hemligt besök och året efter kom den dåvarande presidenten Richard Nixon på officiellt besök.

Xiongs levnadshistoria visar hur rutten Cheng Kai sheks regim var. Den förlorade inbördeskriget på bara två år. Inbördeskrig kan vara i decennier om parterna är jämnstarka. Det var tur för Kina att man fick en stark regering som kunde hålla samman landet. Kina hade 1949 700 miljoner invånare och svår hungersnöd kunde ha drabbat landet om kriget hade blivit långvarigt. Mao gjorde åtskilliga misstag under sin regeringstid men trots detta lämnade han vid sin död efter sig en stark och enad nation. Deng Xiaoping kunde sedan bygga vidare på den grund som Mao hade skapat i en mera marknadsanpassad inriktning som kännetecknar dagens Kina. En inriktning mot demokrati kan valen i byarna utgöra. I en del byar kan flera kandidater ställa upp till val. Dessa val skulle kunna utvidgas till provinser och så småningom fria val i hela landet. En sak som gör att regeringen tvekar är att det kunde utbryta kaos om man införde full yttrandefrihet. Denna var mycket större under 1980-talet innan massakern vid den himmelska fridens torg.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 25 okt 2005 17:55

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: