sourze.se

2006 – ett spännande val 2

År 2006 blir det mest spännande valåret sedan 1991.

Borgerligheten ligger för närvarande bra till, medan Vänsterpartiets dagar är räknade. I bästa fall innebär 2006, den svenska kommunistledarens fall. Ex–socialistledaren lanserar å andra sidan ett nytt parti: Feministiskt Initiativ FI. Gudrun Schyman talade som V-ledare mycket lågt om socialismen, däremot profilerade hon sig ständigt som feminist. I brist på ett friare vänstersocialistiskt parti remember – "Vägval vänster" kan Schyman nu bilda ett nytt vänsterfeministiskt parti. Det är trots allt bättre än gamla reaktionära Vänsterpartiet.

Samtidigt planerar två nya partier att ta sig in i riksdagen; Sjukvårdspartiet Sjvp och EU-kritiska Junilistan Jl, med den hurtfriska – före detta blåsossen – Nils Lundgren i spetsen. Vad kan dessa partiers entré i riksdagen innebära för de två blocken?

Så sent som den 17 oktober meddelade Nils Lundgren i TV, att Junilistan inte kommer att stödja en socialdemokratisk regering som väljer att samarbeta med Vänster– och Miljöpartierna. Att socialdemokratin köper JL:s arbetsmarknadspolitik är föga troligt. Däremot gör borgerligheten det. Lundgren är ekonom och tidigare styrelseledamot i Skattebetalarnas förening. Han förespråkar därför ett lägre skattetryck. Junilistan är för Europa-samarbetet, men mot överbyråkratiseringen. Det är en helt annan sak än vad de nuvarande två EU-fientliga partierna tycker. Den EU-vänliga borgerligheten bör ta till sig en del av denna kritik. Därför är Junilistan bra för alliansen.

Sjukvårdspartiet Sjvp, som jag först antog vara ett vänsterpopulistiskt parti, förordar liknande program som JL. De delar mer alliansens jobbpolitik än Socialdemokraternas och vill även att privata vårdalternativ skall utökas och tillåta sälja sina tjänster till Landstingen. Sjvp vill återinföra vårdgarantin, vilken i socialdemokraternas Sverige endast varit tomma ord. Om regeringens båda stödpartier V och Mp åker ur riksdagen nästa år, är jag den första att korka upp en flaska champagne och skåla för ett borgerligt alternativ, som förhoppningsvis varar under ett decennium.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 23 okt 2005 14:20

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: