sourze.se

Schlager EM 2006 - Eletric Banana Band kan vinna

"I år gäller det att inse följande: Kicki Danilesson har inte en chans, men Electric Banana Band kan knäcka de östeuropeiska bidragen och vinna hela Eurovision!"

I och med årets fiasko i Kiev har Sverige blivit ett u-land i Eurovisions sammanhang. Nu när bidragen till nästa melodifestival har valts bör SVT och i synnerhet svenska folket på allvar börja fundera över vad man egentligen vill med Schlager SM. Vill man bara ha det årliga TV-fenomenet som Melodifestivalen blivit i Sverige då behöver man inte fundera alls. Men vill man kvala till finalen i Aten och få en hög placering eller även en eventuell seger i den internationella Eurovision Song Contest då får man skärpa sig rejält. I år gäller det att inse följande: Kicki Danilesson har inte en chans, men Electric Banana Band kan knäcka de östeuropeiska bidragen och vinna hela Eurovision!

Som upphovsman till det litauiska bidraget var jag med i Kiev under årets Eurovision. Jag åkte dit med den svenska "besserwissermentalititen" om Eurovision, d.v.s. Vi svenskar är bäst på musik o.s.v. Men jag fick en kalldusch och kom tillbaka med en totalt förändrad syn på tävlingen. Jag insåg att Eurovision numera styrs av Östeuropa. Givetvis vann Grekland med en svensk sångerska, men om Elena Paparizou inte hade vunnit då hade man troligen sett en Öststat som vinnare då det var öststaterna som påverkade röstningen. Tack Gode Gud att vi slapp se nästa års festival i exempelvis Moldovien men faktumet kvarstår att Moldovien, med sin udda låt där en tant satt i gungade i rullstol medan ett gäng töntiga Östeuropeiska rednecks dansade omkring som apor på scenen blev kanske tävlingens största överraskning. 2004, med sin "Wild Dances" satte den ukrainska sångerskan Ruslana två ny trender inom Eurovision. Promotion och storshow, och dessa trender kommer att hålla ett tag. Att Grekland vann årets tävling beror på att Grekland var det enda västeuropeiska land som satsade hårt på förhandspromotion ungefär på samma sätt som Ruslana gjorde året innan genom att visa upp sig i många länders TV innan tävlingen började. Sverige blev torsk därför att istället för att visa upp sig i Prag, Budapest, Warsawa, Riga och Bucharest knallade Martin Stenmarck i väg till Las Vegas. De enda som vann på detta var Expressen och Aftonbladet som fick bra tidningsknäck! Stenmarck och Sverige blev riktiga förlorare.

Eurovision har onekligen förändrats. Förr kunde en bra låt vinna, men i dag handlar det om mycket mer än en bra låt. I dag handlar det om en show och framför allt handlar det om att det vinnande bidraget flirtat med TV tittarna i så många länder som möjligt under månaderna INNAN Eurovision ägde rum. Vad det gäller showbiten kan jag nästa garantera att om After Dark med sin "Dolce Vita" hade vunnit den svenska tävlingen 2004 hade de troligtvis ha knockat Ruslana från segerplatsen och istället för att bo på lyxhotell i Kiev i årets tävling hade jag fått nöja mig med att bo hemma i bostaden i Nacka och ta taxi till Globen för finalen!

Svenska folket som röstar på låtarna i Schlager SM bör därför tänka efter. Röstar man på Kicki Danielsson bara för att man tycker synd om människan efter alla henne snyfthistorier i kvällsblaskorna då kommer vi definitivt inte förbi kvalfinalen i Aten. Men röstar man på Electric Banana Band, med sin udda stil och lite halvtokiga framtoning kan Sverige möjligtvis få de östeuropieska rösterna och vinna Eurovision 2006. Visst låter det lite konstigt att dessa "gubbar" kan vinna? Men det faktum att de är lite exhibitionistiska och ser udda ut och låter udda kan ge dem och Sverige den segern som vi behöver just nu.


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 17 okt 2005 00:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: